Az inzulinrezisztencia (IR) kialakulásában sokszor genetikai tényezők is szerepet játszanak - mondta Balogh Illés.
A szakember szerint az IR esetén a sejtek felszíni receptorai megváltoznak, ezért az elfogyasztott cukor nem kerül be megfelelő időben a szervezetbe, ami az érpályák vércukorszintjének megemelkedéséhez vezet. Erre válaszul megemelkedik a szervezet inzulinszintje, de ennek ellenére sem jut be a cukor a sejtekbe, és a szervezet csak hosszú idő után tudja a vérpályából eltüntetni a cukrot.
Az IR egy nehezen felismerhető betegség, amit gyakran pajzsmirigy-alulműködésként diagnosztizálnak tévesen. Az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti és akár méhen belüli kockázatnak is kiteheti a magzatot a beteg, ha túl sok cukor fogyaszt a terhesség alatt - jegyezte meg Balogh Illés.
Legolvasottabb
Történelmi döntés: vényírási jogosultságot kapnak a gyógyszerészek, már régóta vártak erre
Milliókat buktak azok, akik nem így vették meg a lakásukat
Megint a románok tettek keresztbe: füstbe ment az MVM Csoport biznisze
A szakértők szerint a nagy őrület után jövőre magához térhet a lakáspiac
Ilyen lesz a karácsony: költekezés, stressz és sokaknál a hitel is becsúszik a fa alá
Napirendre került: tarthatatlan a 28 500 forintos minimálnyugdíj, ennyiből nem lehet megélni
Visszanyalt a fagyi: újabb devizahiteles nyert pert, megkopasztja a bankot a győztes ügyfél
Személyi következménye lett a kitudódott vezetői fizetéseknek a HUN-REN-nél
Orbán Viktor a brüsszeli csúcs után: Vétójog nélkül nincs értelme, hogy az unióban legyünk