Amikor Magyarország gazdasági tárgyalásokat folytat, annak lehetnek gazdasági előfeltételei, de politikaiak nem - mondta Rogán Antal, miután részt vett a Magyarország nemzetközi megítéléséről rendezett pódiumbeszélgetésen a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. "Furcsának tartottuk az elmúlt fél évben, hogy az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal úgy kellett tárgyalóasztalhoz ülnünk, hogy egyáltalán nem gazdasági kérdésekben kellett a magyar kormánynak állást foglalnia, illetve döntéseket hoznia. Nem szeretnénk ebbe a fázisba visszakerülni, amikor politikai előfeltételeket támasztanak olyan gazdasági segítségért, amely lényegesen kevesebb, mint amit más európai országok kaptak az elmúlt két esztendőben" - mondta a frakcióvezető.

A magyar kormány nem akar hitelt felvenni, csak pénzügyi garanciális biztosítékot kér, ehhez képest más európai uniós államok százmilliárd eurókban mérhető mértékű támogatást és hitelt kaptak ugyanattól a brüsszeli bizottságtól és ugyanattól a Nemzetközi Valutaalaptól - mondta.

Az MTI kérdésére, hogy mennyire látja közelinek a megegyezés lehetőségét az IMF-fel, Rogán Antal azt válaszolta: a Nemzetközi Valutaalappal érdemi tárgyalások zajlottak a napokban, ennek alapján ősszel folytathatók a tárgyalások. "Én látom azokat a közös pontokat is, amelyek alapján haladni tudunk: az IMF is elismeri, hogy jó a 2012-es költségvetés, teljesíthető a hiánycél. A másik ilyen, hogy a Széll Kálmán Tervet jónak és elfogadhatónak tartják. Ez lehet az IMF-fel folytatandó őszi tárgyalások alapja: várjuk a Valutaalap javaslatait, de a kormány is készül konkrét javaslatokkal, és az én meglátásom szerint reális lehetőség, hogy ősz végére egyetértésre, akár megállapodásra is jussunk" - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán a tusnádfürdői pódiumbeszélgetésen kitért Magyarország nemzetközi megítélésre is. Szerinte a nyugati bírálatok hátterében az áll, hogy a magyar kormány a megörökölt adósságterheket nem akarta kizárólag a választókkal megfizettetni, hanem kiterjesztette a közteherviselést a bankokra, az energiaszektorra, a kereskedelemre és a távközlési szektorra is, márpedig ez sérti az illető gazdasági szereplők érdekeit. "A nemzeti kormányoknak a saját adófizetőik oldalára kell állniuk a multikkal szemben. A felhatalmazást a választóktól, nem a multiktól kapták" - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője Tusnádfürdőn.