A börtönök rezsijén próbál a Belügyminisztérium spórolni azzal, hogy a tervek szerint a jövőben kitiltják a fogvatartottak cellájából a nagyobb teljesítményű elektromos eszközöket, és zöld utat adnak az „otthonápolási őrizetnek” is, ami a zsúfoltság mellett az energiafelhasználást is csökkenti – írja a 24.hu a hvg.hu-ra hivatkozva.

A friss belügyminiszteri rendelettervezet alapján mellékleteként már össze is írtak egy tiltólistát a – letétbe helyezendő – eszközökről:

  • 500 W teljesítmény feletti vízforraló,
  • 750 W teljesítmény feletti hajszárító,
  • hajsütővas,
  • 24″ (61 cm) képátló méret feletti televízió.

Otthonápolási őrizet

A 24.hu szerint a miniszteri rendelet tervezete szerint a bv-intézeti elhelyezés helyett otthonápolási őrizetbe helyezhető az a krónikus beteg elítélt, akiről a bv. intézet orvosa – szükség esetén szakorvos bevonásával – megállapította, hogy „alapvető szükségleteinek kielégítésére” önállóan nagyrészt vagy teljesen képtelen ezért „mindennapi életvitelében folyamatos segítségre, ápolásra szorul”. Az otthonápolási őrizet elrendelésének további fontos feltétele, hogy legyen, aki „írásban tett nyilatkozatban vállalja a gondozást”.