Bár Orbán Viktor miniszterelnök irodája már felköltözött a budai várba, nem áll ilyen jól a Pénzügyminisztérium új bázisának kinézett épület a Budai vár szívében, a Szentháromság tér 6. szám alatt. "Az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épülettömbjének rehabilitációja során néhány hónapja megkezdődött a kivitelezés első lépcsője, és ezzel párhuzamosan folyik a tervezés. A költözés várható dátuma a tervezés lezárultát követően határozható meg" - válaszolta a Pénzügyminisztériumhoz tartozó PM-TÉR6 nevű projektcég a Napi.hu kérdésére.

Jelenleg tisztítóbontási és szerkezet-megerősítési munkák mellett az épület utólagos pinceszinti vízszigetelésén dolgoznak. "A történelmi épületek rehabilitációja a tervezők számára is komoly kihívást jelent, hiszen meg kell találni az összhangot a 21. századi elvárásoknak megfelelő funkciók és az építészeti örökség között. Különösen így van ez egy olyan léptékű és bonyolultságú épületegyüttes esetében, mint a Fellner Sándor által 1901-1903-ban tervezett Pénzügyminisztérium. A Makrai Sándor és Vesztergom Ádám vezetésével dolgozó tervezőcsapatunk kevés pihenőt kapott az óévben, és még decemberben elkészítette a főhomlokzat részletes látványterveit" - olvasható a projektcég honlapján.

Eddig két közbeszerzést írtak ki a felújításra, az elsőt szeptemberben a West Hungária Bau Kft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte 9,8 milliárd forint keretösszeggel. A másodikra pedig november 5-ig lehetett ajánlatokat benyújtani, ezúttal 7,2 milliárd forintot különített el a PM-TÉR6. Van miből gazdálkodnia a cégnek, hiszen a kormányportálon nyilvánosságra hozott adatok szerint a PM augusztusban 13,8 milliárd forintos támogatási szerződést kötött a nonprofit társasággal.

A cég ügyvezető vezérigazgatója Borbély Pál 1,5 millió forintos alapbérrel, aki miniszteri biztosi rangban is felel a költözésért. A vezérigazgató a Magyar Építők építőipari portálnak elmondta, az értékmentés céljából fontos, hogy az épület egyes reprezentatív részei időszakosan a nagyközönség számára nyitottak legyenek. Az épület nagyobb, mint Orbán Viktor új munkahelye a Dísz térnél, hiszen bruttó területe mintegy 30 ezer négyzetméter. Így többe is fog kerülni a felújítása: közbeszerzési adatok szerint a becsült bekerülési volumen 35-38 milliárd forintnál tart. Az eredeti tervek szerint már 2016. júniusában elkezdődött volna az építkezés és 2017. december 31-én be is fejeződött volna.