Minden tankerületben vannak olyan oktatási intézmények, amelyekben sztrájkolnak - mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Napi.hu-nak annak kapcsán, hogy hétfőn reggel megkezdődött a szakszervezetek által a határozatlan idejű munkabeszüntetésben meghirdetett egyhetes, kiemelt országos pedagógus sztrájk. 

Előzetes felméréseik szerint január 31-én számítanak nagyobb tiltakozó akciókra országszerte, akkor a sztrájkoló, tiltakozó pedagógusok mellett például a diákok ülősztrájkokat szerveznek.

Leginkább a gimnáziumi tanárok csatlakoznak

A hétfőn elindult egyhetes gördülősztrájkkal kapcsolatban pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, de azt látják, hogy összességében valamivel kevesebben csatlakoztak a sztrájkhoz, mint tavaly januárban vagy márciusban, és ez a kormány kifárasztó taktikájának köszönhető.

Azt látják, hogy most a sztrájkhoz főként gimnáziumi pedagógusok csatlakoztak és már nemcsak a fővárosi, hanem a vidéki intézmények száma is emelkedik, például Szegeden minden gimnáziumban van sztrájkoló tanár – mondta a szakszervezeti alelnök.

A kilátástalanság miatt komoly apátiában vannak a pedagógusok, a harciasabb kollégák pedig már elhagyták a pályát, mivel nem álltak melléjük a tanártársaik, az oktatásban dolgozók

– véli Totyik Tamás.

A pedagógusbérek emelkedésével kapcsolatban elmondta: jelenleg nem úgy állnak a dolgok, hogy az Európai Bizottság 27 pontos követeléseit teljesíteni tudja a kormány. Maruzsa Zoltánnak, a köznevelésért felelős államtitkárnak pedig “kutya kötelessége volt” erre a hétre a sztrájktárgyalásokat összehívni, mert a pedagógus szakszervezetek két újabb követeléssel álltak elő - válaszolta Totyik Tamás.

Arra a kérdésre, hogy a héten lesz-e esetleg bérmegállapodás, Totyik Tamás nem túl pozitívan reagált. Véleménye szerint vannak a követeléseik között olyanok is, amelyek egyetlen fillérjébe sem kerülnének a központi költségvetésnek, de ezeket sem hajlandó teljesíteni a kormány. Példaként említette, hogy a gyógypedagógusok és a pedagógiai asszisztensek jelenleg akár heti 40 órára is beoszthatók. A szakszervezet azt kérte, hogy ezt korlátozzák heti 35 órában, de még erre sem volt hajlandó az oktatási kormányzat.

Nettó 300 ezer forint pályakezdő bér kellene

Versenyképes bérre van szüksége a pedagógusoknak, ez Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke szerint egy kezdő tanár esetében bruttó 460 ezer forintot jelent, ami nagyságrendileg nettó 300 ezer forintnak felel meg.

Kiemelte: 2013-ban arról állapodtak meg, hogy egy kezdő pedagógus bére, a minimálbér kétszerese kellene legyen. A pedagógus kar elnöke szerint utóbbi fizetés egy jó kiindulási alap lenne ahhoz, hogy fiatal pedagógusokat lehessen a pályára csábítani. Valamint fontos lenne csökkenteni a tanárok munkaterheit is. 

A pedagógusok munkaideje jelenleg ugyan úgy mint más munkavállalónak heti 40 óra, a közoktatásban kötelezően 22-26 órát kell tanítani, a többi időt a neveléshez kapcsolódó feladatok teszik ki, dolgozatot javítanak, felkészülnek az órákra - sorolta Horváth Péter.

Kiemelte: minőségi munkát akkor tudnak végezni a tanárok, ha a kötelező óraszámuk maximum heti 22 óra lenne.

Külföldön előfordulnak magasabbak óraszámok is, de Magyarországon a tanítás mellett rengeteg adminisztrációja van egy pedagógusnak, és kevés a pedagógiai asszisztens is az iskolákban.

Az NPK elnöke szerint nagyon nagy szükség van egy hosszú távú, kiszámítható bérrendezésre és egy pedagógus életpálya kidolgozására is.

Horváth Péter úgy véli, a bérrendezés nagy részének állami forrásból kell megvalósulnia, de ha ebbe egyéb forrást - uniós pénzeket -  is be lehet vonni, annak mindenki nagyon fog örülni.

A béremelésnek a Pedagógus Kar elnöke szerint 2023. január 1-ig visszamenőlegesnek kell lennie.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Győri Révai Miklós Gimnáziumban 70 pedagógus közül 26-an vesznek részt az akcióban. A Révaiban egynapos sztrájkot hirdettek a tanárok, Horváth Péter szerint vannak kollégák, akik egész nap sztrájkolnak, vannak, akik az óráikat megtartják és a lyukas órákban élnek a sztrájkjogukkal.