Megkezdődött a pedagógusok egyhetes országos gördülő sztrájkja, amit a pedagógus szakszervezetek hirdettek meg. A szakszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az intézményvezetőknek minden esetben tájékoztatni kell a szülőket:

  • a sztrájk időtartamáról,
  • a sztrájkban részt vevők várható létszámáról,
  • a sztrájknak a gyermekek, tanulók nevelése, felügyelete kapcsán releváns részleteiről legkésőbb a sztrájkot megelőző második munkanapon 16 óráig.

Sztrájk közben sztrájktárgyalás

Múlt héten pénteken Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár január 26-ára összehívta a sztrájkbizottság következő ülését. 

A múlt heti levelében azt írta a Pedagógusok Szakszervezetének, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, hogy a január 23-ától meghirdetett országos sztrájknapokon a köznevelési intézményekben az intézményvezetők és a tankerületek az elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosításáért mindent megtesznek.

Hozzátette: a helyi sztrájkbizottságot, illetve sztrájkszervezőt terhelő kötelezettségek betartása a tanulók érdekeinek védelmét kell szolgálnia, a gyermekek semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek.

A pedagógusok is egyébként a múlt héten küldtek levelet az oktatásért felelős államtitkárnak arról, hogy a korábbi követeléseiket további két ponttal akarják kiegészíteni.

  • A sztrájkjog helyreállításának érdekében követelik a 2022. évi V. törvény 14. és 15. paragrafusának hatályon kívül helyezését, valamint a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény módosítását.
  • Valamint, hogy vonják vissza azt a kormányrendeletet is, amiben módosították a pedagógusok kirúgásának szabályait.

A hazai közoktatás a 2023-as 2024-es tanév kezdete óta folyamatosan sztrájkoktól, tüntetésektől és demonstrációktól hangos. A pedagógus szakszervezetek többször tárgyaltak már a kormány képviselőivel az alacsony bérekről, a tanárok magas munkaóráiról, egyelőre eredménytelenül. Azután indultak be az akciók, miután tavaly szeptemberben először rúgtak ki tanárokat azért, mert polgári engedetlenségben vettek részt. Akkor mind az öt kirúgott tanár a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanított, köztük volt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója is. Azóta további tanárokat rúgtak ki hasonló okból: november végén egyszerre nyolc tanárt küldtek el három különböző fővárosi gimnáziumból.

Lezárásként meghirdették a szolidaritás napját

Az országos egyhetes sztrájk lezárásaként január 31-re a pedagógus szakszervezetek meghirdették a Szolidaritás napját. Arra kérik a hazai közoktatásért aggódókat, hogy január utolsó napján, lehetőleg 8 és 10 óra között szervezzenek valamilyen akciót: szolidaritási sztrájkot, munkalassítást, élőláncot, forgalomlassítást, dudálást, sípolást, dobolást, vagy bármilyen, figyelemfelhívásra alkalmas eseményt.