Kizárható, hogy a fehéroroszországi Asztravecben leejtett Roszatom-reaktort szereljék be a Paks II-es egységbe - válaszolta a nukleáris bővítés kapcsán tartott "elektronikus közmeghallgatás" keretében a Népszava kérdésére a beruházás mögött lévő állami Paks II. Zrt. A hazai jogszabályok szerint ugyanis egy már legyártott elem megfelelősége utólagosan nem igazolható.

Miközben elismerték, hogy az eredetileg tavaly októberre ígért gödörásási kérelmeket még most sem küldték el az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH), ennek okairól mindössze annyit említenek, hogy a kérelem összeállításán "jelenleg is dolgoznak a szakemberek". Ennek kapcsán annyit idéznek a jelenlegi jogszabályokból, hogy a gödörásási-résfalazási engedély a létesítési engedély kérelmének jelenleg is zajló elbírálása alatt szerezhető meg.

Szakértők szerint ugyanakkor a késedelem miatt lassan értelmét veszti az ezt lehetővé tévő jogszabály-módosítás, aminek érdekében a kormány még Brüsszelig is elment. Így egyre valószínűbb, hogy az OAH a gödör kiásásához az eredeti, "normál" eljárás szerint a létesítési engedéllyel együtt járul majd hozzá.

A talán leginkább közérthető kérdést egy magánszemély intézte a hatósághoz és az állami megrendelőhöz. Eszerint "miért olyanok építik, akik már köztudottan felrobbantottak egy atomreaktort a saját ostobaságuk miatt"? A Paks II Zrt. válaszában a Roszatom biztonság iránti elkötelezettségét hangsúlyozta.