Szél Bernadett országgyűlési képviselő saját Facebook-oldalára írta ki , hogy nem kapott választ az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH) arra, miért nem tudta a hivatal megadni az új magyar atomerőmű létesítési engedélyét, azt a dokumentumot, amivel az orosz hitelből készülő beruházás valóban az építés fázisába léphetne.

Mint közismert, az OAH a benyújtott engedélykérelem vizsgálati határidejének utolsó napján közleményt adott ki, melyben konkrétan meg nem nevezett hiánypótlásra hívta fel a beruházót, és nem adta meg az erőmű létesítési engedélyét. 

A képviselőnő most azt írta, hogy ezügyben közérdekű adatkérést nyújtott be annak érdekében, hogy megtudható legyen, az OAH milyen hiánypótlásokat írt elő. A válasz megérkezett, melyből “… megtudhattam: az OAH a saját határozatát „döntéselőkészítő anyagnak” minősítette, és megtagadta az adatigénylésem teljesítését” - írja a politikus.

A Paks II. beruházás 2014 óta tart, az akkor Moszkvában megkötött szerződés, melyet Lázár János akkori kancelláriaminiszter az évszázad üzletének titulált, hovatovább nyolc év után ott tart, hogy a sokadszori határidőmódosítás után benyújtott engedélyezési dokumentációt 18 hónapig vizsgáló OAH azt nem találta elégségesnek a zöld út megadásához.