A jelzáloglevél-kibocsátás meglevő rendszerének megváltoztatása jelenleg nem időszerű - mondta Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Jelzálogbank Egyesület elnökségi tagja, annak kapcsán, hogy a lakossági hitelnyújtás élénkítéséhez az MNB egy univerzális jelzáloglevél-vásárlási program elindításával próbál hozzájárulni.

A 2010 novemberében publikált stabilitási jelentésében az MNB még úgy foglalt állást, hogy a "jelzáloglevél-kibocsátás meglevő rendszerének megváltoztatása jelenleg nem időszerű" és ezt a hitelkeresletnél és a hitelezési aktivitás csökkenő tendenciáinál várt alacsony jelzáloglevél kibocsátási volumennel indokolták. A tények az akkori előrejelzéseknél is alacsonyabb szintű aktivitást mutatnak, így az akkor levont következtetés most is helytálló - emelte ki Gyuris Dániel.

Az MNB szerint az univerzális jelzáloglevél-kibocsátói struktúra hozzájárulhat egy hatékonyabb jelzáloglevél-piac kialakulásához. A modellváltásból fakadó előnyök azonban csak megfelelő kibocsátási potenciál és hajlandóság megléte esetén érhetők el. Ezért a 2010. évi jegybanki program tapasztalatai alapján az MNB a forint jelzálog-hitelezéshez kapcsolódó banki forrásbevonást akkor tudja elsődleges piaci vásárlásokkal hatékonyan támogatni, amennyiben a kormánnyal egyetértésben kidolgozott jogszabály-módosítási javaslatot az Országgyűlés jóváhagyja.

Gyuris Dániel hangsúlyozta: a jelzáloglevél-kibocsátásról szóló szakmai egyeztetésekben a Magyar Jelzálogbank Egyesület készséggel részt vesz, nyitott a szakmai vitákra.