Egy friss felmérés szerint a szülők 73 százaléka érzi jelentős pénzügyi megterhelésnek a tanévkezdést - ez derül ki az OTP Egészségpénztár felmérésből.

Mint írják: az iskolakezdés izgalmas időszak, viszont pénzügyi kihívás elé állítja a családokat és az öngondoskodás ilyenkor különösen felértékelődik. A bevásárlólistára felkerülnek a tanszerek, a ruházat, illetve számolni kell a különféle díjakkal is, mint például tandíj, térítési díj, kollégiumi és albérleti díj.

A legtöbb szülő 20 ezer és 50 ezer forint közötti összeggel kalkulál gyermekenként, ugyanakkor jelentős részüknél ezek a költségek elérhetik akár a 100 ezer forintot is.

Az egészségpénztári beiskolázási támogatásra jogosult szülők egészségpénztári egyenlegükből akár 232 ezer forintot is felhasználhatnak gyermekük iskolával kapcsolatos kiadásaira.

Az egészségpénztári befizetés 20 százalékát pedig visszakaphatják adóvisszatérítés formájában, azaz gyermekenként 46 400 forinttal többet fordíthatnak majd családjukra - mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Pár százan élnek vele

Az OTP Egészségpénztár adatai szerint a beiskolázási támogatást még mindig sokan nem használják ki, hiszen évente átlagosan csak 300 pénztártag él a lehetőséggel. 

A tavalyi évben átlagban 86 ezer forintot fordítottak erre, azonban az idei év első féléves adatai ehhez képest már növekedést mutatnak.

Fontos kiemelni, hogy a támogatás a tanévben használható fel, egészen pontosan a tanév első napját megelőző 15. nap és a tanév utolsó napját követő 15. nap között kiállított és teljesített, valamint a pénztárhoz 120 napon belül beküldött számlák számolhatók el beiskolázási támogatásként, például ruhákra. Fontos, hogy kizárólag az az összeg használható fel ilyen célra, amely legalább 180 napja az egészségpénztári számlán van – mondta a szakember.