A Telenor Magyarország az Ukrajnában kialakult helyzetre tekintettel február 24-én csütörtöktől visszavonásig jóváírja az Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelei adat, hang és sms roaming díjait. A Magyarországról ukrán alapdíjas telefonszámokra irányuló nemzetközi hívások díját szintén visszavonásig jóváírja lakossági ügyfeleinek a szolgáltató.

A Vodafone is bejelentette, hogy díjmentessé teszi a roamingot, az sms-, adat- és hívásforgalom esetében egyaránt, ami a Magyarországra indított hívásokra és sms-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik - olvasható a portálon.

A magyar mobilpiac harmadik jelentős szolgáltatója, a Magyar Telekom is csatlakozott a kezdeményezéshez: ők az ügyfeleknek 2022. február 1-jétől visszavonásig az ukrajnai roaming partnerhálózatokon forgalmazott roaming díjait, beleértve az alapdíjas hanghívásokat, az alapdíjas sms-eket és a mobilinternet forgalmat, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírják.

Ingyenes krízisapplikációval segíti a munkáltatókat, közösségeket, intézményeket a Blue Colibri is. A hazai HR-technológiai startup a magyar vállalatoknál, intézményeknél dolgozó ukrán munkavállalók elérése, informálása és visszajelzések kezelése céljából ukrán nyelven is elérhető, mobilos kommunikációs felületet biztosít - 6 hónapon keresztül teljesen díjmentesen.

Ismét ingyenessé tette CHEQ nevű vállalati kommunikációs megoldását a Talk-A-Bot is. A munkavállalók és munkáltatok közötti azonnali kapcsolatot biztosító platform az azt igénylő, ukrán munkavállalókkal dolgozó cégek számára mától 60 napig ingyenesen használható. A Talk-A-Bot legutóbb 2020 elején, a Covid-19 idején aktiválta a CHEQ Krízis platformot.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere Sinkó Ottóval, a Videoton társ-vezérigazgatójával tartott közös tájékoztatót a cég tulajdonában lévő munkásszállón mintegy száz ukrajnai munkavállaló előtt. Sinkó szerint segíteni szeretnének az ukrán vendégmunkásoknak minden lehetséges eszközzel, ezért is hívták őket egyeztetésre, ahol felmérhetik, pontosan mire van szükségük.

Miután a jelenlévő ukrán munkavállalók jelezték, hogy a munkásszálláson rossz az internet, Sinkó Ottó elmondta, a Videoton egyik épületében kialakítottak egy internetpontot, ahol kapcsolatot tudnak tartani a hozzátartozókkal, illetve vásároltak mobiltelefonokat a munkásszállóra, amelyeken korlátlan internet hozzáférés van. A Videoton állományában körülbelül 200 ukrán állampolgár dolgozik, de a cégcsoportban lévő Pannonjob által kiközvetített munkavállalók száma az ezer főt is meghaladja.

A városban működő cégek vezetőivel történt egyeztetést követően Cser-Palkovics András úgy becsülte, nagyjából 1000-1500 ukrán vendégmunkás dolgozik Székesfehérváron, de ez nem hivatalos adat.

A csütörtök hajnalban kitört ukrán-orosz háború menekültjeinek segítene a Work Force HR szolgáltató, amely egyrészt munkásszállásain biztosítana férőhelyet az érintetteknek, másrészt a végzettségüknek megfelelő munkahely keresésében is támogatná őket. A Work Force kölcsönzött munkaállományának csaknem fele ukrán munkavállalókból áll.

Közben a Magyarországi Református Egyház, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt is adománygyűjtésbe kezdett.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.