Nem jó dolog, amikor a gazdaságba így kell beavatkozni, de vannak olyan krízishelyzetek, amikor meg kell tenni – mondta közrádiós interjúja keretében Orbán Viktor miniszterelnök. Ezért a központilag árszabályozott (árstopos)termékek listáját újabbakkal bővítik.

A kamatstopról keserves vita folyt, de végül a cégek számára rendelkezésre álló változó hiteleknél a 7,7-7,8 százalékos szint környékén húzták meg a határt. Ennek költségeit a bankoknak kell majd kifizetniük.

Érezhető, hogy mindenki idegesebb a szokásosnál a brüsszeli tárgyalótermekben. A józan ész előbb-utóbb teret nyer, mert minden így gondolkodó ember érti, hogy ha van egy háború – amit el sem szabadott volna kezdeni –, akkor annak úgy lehet véget vetni, ha megegyeznek a felek. Ha ez nem történik meg, akkor még hosszú évekig eltarthat a konfliktus – mondta Orbán miniszterelnök, hozzátéve, hogy az egyre súlyosbodó nehézségek miatt a háborúellenes hangok Európa-szerte erősödni fognak.

Brüsszel és a pénz viszonya kaotikus, amikor ott mondanak egy számot, arra senki ne vegyen mérget – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint három nagy kiadás körvonalazódik, ha Ukrajnáról van szó és ezt valakinek finanszíroznia kell.

Az egyik a háború tényleges költsége, erre az unió rendes költségvetésében vannak források. A második nagy tétel az újjáépítésre szánt pénzek, a kérdés az, hogy ezt az újjáépítést ki fogja végrehajtani és finanszírozni, de ez csak a háború lezárulta után lesz aktuális.

A miniszterelnök szerint a harmadik, a most leginkább kínzó kérdés, az Ukrajna működéséhez szükséges összeg. Orbán Viktor elmondta, hogy Ukrajna saját jogán jelenleg egy működésképtelen állam, ahhoz hogy ne omoljon össze havonta mintegy ötmilliárd euróra van szükség. A kérdés, hogy ki fogja ezt a terhet magára vállalni, zajlanak az egyezkedések az USA és Európa között, hogy ezt a költséget hogyan osszák meg és hogyha Európa ebből vállal valamit, akkor hogyan osszuk meg a terheket a tagállamok között. Erről majd Magyarországnak is döntést kell hozni – mondta Orbán Viktor.

Ha energiáról, ha gázról beszélünk, két kérdést kell felvetni. Van-e és mennyibe kerül? Jelenleg hiány van Európában. Két megoldás lehetséges ennek pótlására. Az egyik a spórolás, a másik, hogy máshonnan hozzuk be a gázt, például az Egyesült Államokból. Ennek a feldolgozása azonban hosszadalmas folyamat – mondta Orbán Viktor.