Az áthárítás és a lakossági díjak kapcsán Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy a rezsi sem fog emelkedni, a közműcégek és az energiacégek sem fogják tudni áthárítani a terheket a lakosságra, befagyasztottuk ugyanis a rezsiköltségekre. Sőt, azon dolgozunk egy szakértői csoporttal, hogy hogyan tudjuk tovább csökkenteni a rezsiköltségeket - mondta a  miniszterelnök péntek reggel a Mr1 Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatában.

Nemcsak hogy nem lesz gázáremelés, rezsiemelés, de megpróbálok mindent hogy a rezsiköltségeket csökkentsük - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor a közrádió reggeli műsorában arról is beszélt, hogy a kormány mindezt hogyan képzeli el. Azok, akik profitot előállítanak a rezsiszektorban, azok kevesebbet fognak elérni. De ezek nagy elefántok, nagy cégek - ismerte el Orbán. A gáz vagy az elektromos szektorban működő cégek profitját csökkentjük - mondta a miniszterelnök.

Nem tűnik el a rezsibefagyasztás, sőt csökkenni fog a rezsiköltség. Komoly szakértői csoporttal dolgozunk azon, hogy hogyan lehet árcsökkentést végrehajtani - vetítette előre. A magyar embereknek igazuk van, hogy elviselhetetlennek tartják a körülményt - fűzte hozzá.

A létfenntartáshoz szükséges szolgáltatások nem arra valók, hogy azon valaki pénzt keressen. Ez a szektor nem a profit világa - magyarázta a miniszterelnök, aki ugyanakkor azt is hozzátette, hogy aki energiát termel, ott profitnak kell lennie. De aki ezután ékelődik be, ott a profitot minimálisra kell csökkenteni - mondta.