A miniszterelnök által szignált kormányrendelet közérdekből történő nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Tabán Trafik Dohánytermék-forgalmazó, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. összefonódását. Az indoklás szerint minderre az új munkahelyek teremtésére, valamint a koncessziós dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenység megkezdésére és az ellátás biztonságára tekintettel van szükség.

A kormány pályáztatás nélkül bízta meg a két céget - amelyből a Tabán Trafik az amúgy is az új dohánykereskedelmi rendszer nyertesének számító Continental dohánygyártó tulajdonosához köthető - a 6300 hazai trafik kizárólagos ellátásával. A kabinet döntése ellen az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. is tiltakozott, érvelésük szerint a pályázat nélkül kiadott koncesszió csak minimális állami koncessziós díj befizetését eredményezi, amely végső soron a magyar adófizetőket károsítja meg. Hozzátették: csakis egy teljesen nyílt és átlátható nyilvános pályázat tudná meghatározni a koncessziós díj megfelelő piaci árát, és csak ez tenné lehetővé, hogy a magyar adófizetők is részesüljenek a magasabb bevétel előnyeiből. (Lázár János tavaly még pályázat kiírását ígérte, de arra nem került sor - a szerk.)

A kormány korábbi közlése szerint a miniszterelnök felhatalmazta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a szerződést a két kiválasztott céggel évi 600 millió forint koncessziós díj fejében kösse meg. (Lázár a Népszabadságnak korábban azt mondta, hogy a koncessziós díj nem volt alku tárgya, azaz a kormány kénytelen volt az egyetlen ajánlatot elfogadni.) Ez a koncessziós díj annak fényében nem látszik nagy tehernek, hogy becslések szerint a trafikellátó 5-10 milliárd forint profitra tehet szert.

Érdekes részlet, hogy a dohányellátóról szóló törvény szerint elvileg csak az a vállalkozás minősülhet "megbízható dohánykereskedőnek", vagyis kaphatta meg a dohány-nagykereskedelem jogát, amely működése során soha nem kapott 20 millió forintnál nagyobb bírságot jogsértésért. A Philip Morris pontosan ekkora fogyasztóvédelmi bírságot kapott 2007-ben, ugyanakkor a BAT Hungary - a BAT Pécsi Dohánygyár tulajdonosa - 2008-ban 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott. Idén augusztus 31-ével viszont a BAT Hungary egyesül a BAT Pécsi Dohánygyárral - utóbbi nevét tartják meg -, így a megoldás az lehet, hogy közös BAT-Tabán cég alakul, tiszta lappal.