Az eredeti elképzelések szerint idén az európai országoknak már ki kellett volna választani azt az időszámítást, amit hosszú távon megtartanak. Vagyis a mostani átállításnak már csak akkor kellene megtörténnie, ha Magyarország a téli verziót választja véglegesnek. Máskülönben maradhatnánk a nyári rendszerben - olvasható a portálon.

Az Európa Tanács a tervekkel ellentétben a mai napig nem tűzte napirendre a kérdést - írt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a G7 kérdésére. Arra ugyanakkor nem feleltek, hogy nemzeti szinten van-e előrelépés az ügyben, ahogy arról sem osztottak meg információt, hogy elkezdtek-e egyeztetni a szomszédos országokkal.

A többség vélhetően azt szeretné, hogy a téli legrövidebb napokon minél később lenne sötét, azaz a nyári időszámítást tartaná meg véglegesnek, még akkor is, ha ez azzal járna, hogy ekkor fél 8 helyett csak fél 9 körül kelne fel a nap.

Az unió azonban jogosan kérte fel a tagországokat, hogy egyeztessenek az ügyben, mert ennek híján könnyen előfordulhatna, hogy az időzónáknak és időszámításoknak egy olyan mozaikszerű rendszere jönne létre, amely a jelenleginél jóval bonyolultabbá teszi az életet.