Pénteken megjelent a Belügyminisztérium határozata, amelyben megállapították, hogy a védőoltásban részesültek száma elérte a 3,5 milliót, ezért megnyitottak a teraszok - mondta Kiss Róbert rendőr-alezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A lakosság és a vendéglátóhelyek betartották a szabályokat. A 23 órára kitolt kijárási korlátozással sem volt gond, azt is betartották. 

Jönnek az újabb lazítások

Amikor eléri az első oltásban részesülők száma a 4 millió főt, életbe lépnek az újabb intézkedések, amelyek egy része védettségi igazolványhoz kötött. A kijárási tilalom éjfélig tart majd, az üzletek este 11-ig lehetnek nyitva, megnyílnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei is a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára, ahogy számos szabadidős és kulturális hely, edzőterem, uszoda, jégpálya is. Ide a gyerekeiket is magukkal vihetik. 

A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

Már 3 603 901 fő kapta meg az első, és 1 665 067 fő kapta meg az oltás mindkét dózisát - mondta Müller Cecília országot tisztifőorvos. Az országba újabb 600 ezer Sinopharm-vakcina érkezett, amelyet ellenőriztek. Az országos tisztifőorvos dicsérte a kínai vakcinát, bíznak abban, hogy hatásos lesz a különböző vírusvariánsok ellen is. A magyar vakcina is teljes inaktivált elölt vírusra épül majd. 

Oltassanak a fiatalok!

Megnyílt az online időpontfoglalás az oltásra. Mindenki, aki korábban regisztrált, foglalhat magának időpontot a TAJ száma és a születési időpontja alapján. A fiatalokat is arra biztatta Müller Cecília, hogy oltassák be magukat most, hogy megnyíltak a teraszok, hiszen a védettség fontos. 

Elkezdődött a WHO európai immunizációs hete. Az idén a koronavírus elleni vakcináció lesz a fő fókuszban. Magyarországon 37 százalékos az átoltottság, Európában átlagosan 21 százalékos. A fő üzenet: senki sincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban. Mindenki felelős saját maga mellett a környezete biztonságáért is. Az oltóbuszok hét megyében már több mint 10 ezer főt beoltottak. 

A járvány nem ért véget, 1936 új fertőzöttet regisztráltak és 176 beteg hunyt el tegnap. Az elhunytak között vannak olyan fiatalok is, akinek nem volt alapbetegsége. 6443 főt ápolnak kórházban, 782-en vannak lélegeztetőgépen. Az angol mutáns rosszabb volt a vadvírusnál, az indiai mutáns is nagyon fertőz, és már Svájcban is felbukkant. A vakcinák viszont valószínűleg védenek ez ellen is. Magyarországon még nem bukkant fel ez a változat - mondta Müller Cecília. 

A teraszozás örömteli, de felelősséggel tartoznak az emberek egymás iránt, a közterületeken maszkot kell viselni, és be kell tartani a higiénés szabályokat. A járványügyi adatok kedvezőek, csökken a fertőzöttek száma, és a szennyvízminták is kedvezően alakulnak.