Az ukrajnai háborús helyzet miatt 600 millió forintot vontak el a Magyar Állami Operaháztól a 2022-es 2023-as évadban - írja a Fidelio.hu.

Az Opera 2022-re összességében bő egymilliárd, a 2023-as évre egyelőre 500 millió forint nagyságrendű elvonással számol - közölte az Opera kommunikációs osztálya. 

Magyar Állami Operaház 2022/2023-as évadában az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termébe meghirdetett felnőtt előadások elmaradnak, de a törlés nem érinti a gyermekprogramok közül a KisHattyúk tava és a János vitézke c. előadásokat, valamint a Makrancos királylány és a KisCsipke című produkciók bemutatóját, amelyek mindegyike a Bánffy Miklós teremben valósul meg. Ugyancsak megvalósul a (K)Eiffel Jancsi tematikus épülettúra, valamint a Lázár Ervin Program Dido & Aeneas és A csengő c. előadásokat - írták.

Az elmaradó premierek:

  • Az ötödik pecsét,
  • Artaban,
  • Orfeusz & Euridiké,
  • Tankréd & Klorinda,

ezeket az Opera három éven belül, egyik későbbi évadban pótolja. A János vitéz-premier két operaházi előadása előbemutató formájában valósul meg. A törlés érinti a 2023-ra tervezett Primavera Fesztivál, TáncTrend és Pas De Quatre előadásait is. 2022. október 1-jére meghirdetett Mahler VIII. szimfónia az Eiffel Műhelyházból az Operaházba kerül át. A Sztárest zongorával c. sorozatból elmarad Olga Peretyatko 2022. október 1-jére és Ferruccio Furlanetto 2023. július 9-ére meghirdetett operaházi estje.

A jegyek árát visszaadják

A megváltott jegyeket, bérleteket és bérlethányadokat december 31-ig az Opera visszafizeti. Az online vásárolt jegyek és bérletek visszatérítése automatikusan elindul, a banki átutalási idő maximum 30 nap. A visszaváltott jegyek, bérletek és bérlethányadok értéke további operaházi előadásokra kedvezményesen levásárolható – az Opera a visszaváltott jegyekkel megegyező számban 20 százalék kedvezményt biztosít operaházi jegyvásárlás esetén a 2022/2023-as évadra.