November közepén még volt némi ok az örömre: a kormány bejelentette, hogy a nyugdíjprémiummal és a nyugdíj-kiegészítéssel együtt utalják a nyugdíjakat. Egy átlagnyugdíjas a visszamenőlegesen járó emelések és a nyugdíjprémium kifizetésével novemberben mintegy 103 ezer forinttal kapott többet az előző hónaphoz képest. „Bár nehéz időket élünk – hiszen a szomszédunkban kirobbant háború és a szankciós infláció Magyarország esetében sajnos éppúgy keresztülhúzta az eredeti számításokat, mint Európa bármely országában – mégis, sőt, annál inkább fontos számunkra az idősek védelme” – fogalmazott akkor Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nyugdíjprémiumot ötödszörre kaptak a nyugdíjasok, de ezúttal szó sincs hatalmas összegről: idén ezt 10 ezer forintban maximalizálták, összesen 25 milliárd forintot osztottak szét. Csak emlékeztetőül: tavaly még minden nyugdíjas egységesen rekordösszegű 80 ezer forintos pluszt kaphatott kézhez.

Itt a jövő évi feketeleves

kormány számítási képlete nem túl bonyolult: a novemberi ellátás egynegyedét – legfeljebb 20 ezer forintot – kellett megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. A rendelet szerint 0,5-ös szorzóval kellett számolni, már csak azért is, mert a kormány 4 százalékos GDP-növekedéssel kalkulált az idei évre. 

A jegybank a GDP-re és inflációra vonatkozó előrejelzését már nyilvánosságra is hozta: jövőre a gazdaság 0,5-1,5 százalék közötti mértékben növekedhet az idei évre várt 4,5-5 százalék után, az infláció pedig az idei évre jelzett 14,5-14,7 százalék után 15-19,5 százalék között alakulhat. 

Nem úgy állnak a számok

A már emlegetett jogszabályok alapján nyugdíjprémium akkor jár a nyugdíjasoknak, ha az éves GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Csakhogy

a magyar gazdaság már most prognosztizálható szerény teljesítménye és visszafogott számai eleve kizárják, hogy a nyugdíjprémium lehetőségét.

Az MNB előrejelzéséből arra is lehet következtetni, hogy ebben 2024-ben sem lesz változás, vagy legalábbis rendkívül alacsony összegű lehet a juttatás. 

Az infláció most előre jelzett 15 és 19,5 százalék közötti számai sem kecsegtetnek sok jóval, a nyugdíjból élők számára különösen nem. 

„A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra. Január elsejétől 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak” – jelentette be nemrég a miniszterelnök.

Ezt akár inflációkövetőnek is nevezhetnénk, már abban az esetben, ha valóban ekkora lesz a pénzromlás üteme 2023-ban. Az MNB friss számai viszont nem adnak okot az optimizmusra, és nagyon valószínű, hogy a nyugdíjakat illetően a kormány többszörös korrekcióra kényszerül majd, hogy azok ne veszítsenek jelentősen az értékükből.