A Nyuszet közelménye szerint a nyugdíjasok elvárják, hogy 2022-től ismét a vegyes indexálás legyen a nyugdíjszámítás alapja. Követelik, hogy még ezen a nyáron biztosítson a kormány – azonnali intézkedésként – az átlag alatti nyugdíjból élők számára egyszeri minimum 50 ezer forintos soron kívüli juttatást. A nyugdíjemeléseknél a valós és megalapozott prognózisok szerinti mértékeket kellő időben, azaz most, 2021 nyarán végezzék el annak érdekében, hogy ne a nyugdíjasok hitelezzék a költségvetést .

A Fidesz a vegyes indexálásról az inflációkövető nyugdíjemelésre áttérve csak az utolsó 6 évet alapul véve több száz milliárd forint forrást vett el a nyugdíjasoktól - hívja fel a figyelmet a Nyuszet.

2016-ban a vegyes indexálás alapján 4,2 százalékos emeléssel szemben az infláció szerinti és az év közbeni emelés együttesen 1,6 százalék, 2017-ben 7,5 százalék helyett 2,4 százalék, 2018-ban 7,1 százalék helyett 3 százalék, 2019-ben 7,4 százalék helyett 3,4 százalék - számolnak.

Messze infláció alatti az emelés

Még a Covid-19 járvány időszakában, 2020-ban is 9,7 százalékkal emelkedtek a nettó fizetések 2019-hez képest, a nyugdíjak átlaga azonban csak 4 százalékkal nőtt, miközben arra sem voltak képesek, hogy a legrászorultabb nyugdíjasoknak legalább egyszeri támogatást biztosítsanak - írták.

2021-ben 3 százalékos nyugdíjemelést állapított meg a kormány, ezt egészítette ki júniusban egy 0,6 százalékos emeléssel, tette ezt akkor mikor áprilisban és májusban 5,1 százalékos volt az infláció, de az előző 5 hónap átlagban is mintegy 3,9 százalékos, teszik ezt akkor amikor kiemelkedő mértékben drágulnak az alapvető élelmiszerek.

A Nyuszet szerint már 2020-ban is látható volt, hogy 2021-ben valószínűsíthetően 4 százalék felett lesz az infláció, még az MNB is 3,6 százalékot jelzett ősszel, egyéb mértékadó becslések 4 százalék feletti értékekről beszéltek, mégis csak 3 százalékos nyugdíjemeléssel kezdtük a 2021-et, akkor mikor példaként az autópályadíjak emelésének mértéke „érdekes módon” 3,9 százalékos lett januártól.

Szégyennek tartják, hogy úgymond a költségvetést hitelezik a nyugdíjasok, amit a kormány csinál az cinizmus és kicsinyesség, miközben becsapja az embereket.

Sokkal többet vesznek el, mint amit adnak

Sokkal többet vesznek el, mint amit „nyalókaként” adnak - fogalmaznak a közleményben. Csak a vegyes indexálás fenntartásával az éves átlagnyugdíj mintegy 360 ezer forint többletet hozna a nyugdíjasoknak most, ami az elmúlt 6 év vonatkozásában mintegy 1,5-2 millió forint veszteséget jelent.

A kisnyugdíjasok vannak a legrosszabb helyzetben, őket sújtja leginkább az elszabadult infláció. Ezért a szervezet azt követeli, hogy az átlag alatti nyugdíjban részesülők soron kívül - és minél előbb - kapjanak egy egyszeri minimum 50 ezer forintos "gyorssegélyt".

Továbbá, hogy a jövőben - az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben - a vegyes indexálás alapján történő számítás következtében a gazdaság eredményeiből is részesüljenek a nyugdíjasok úgy, hogy folyamatosan csökkenjen a nettó fizetések és átlagnyugdíjak közötti különbség. A szervezet szerint elvárják, hogy a nyugdíjemelések mértékét igazítsák a valósághoz és azt ne utólag szeletelve, hanem kellő időben és megfelelő mértékben finanszírozzák meg.