Véleményük szerint az évközi nyugdíjkorrekciót jogilag pontosan szükséges szabályozni, ezért követelik, kerüljön be a nyugdíjtörvénybe (1997. évi LXXXI. tv.), hogy, amennyiben az éves tényleges infláció jelentősen meghaladja a költségvetési törvényben tervezett fogyasztói áremelkedést, akkor soron kívüli évközi korrekcióra kerüljön sor.

Az is szeretnék, hogy mivel a novemberi nyugdíjkorrekció évről évre elmaradt az éves infláció mértékétől, a kormány legalább a 2021-es 0,3 százalékos nyugdíjkorrekció elmaradását pótolja a legközelebbi – 2022. novemberi – nyugdíj-kiigazításnál.

Nem látható előre az infláció

Idén az éves infláció várhatóan 13-15 százalék lesz. Emiatt a KSH által közölt nyolchavi éves inflációs adat alapján is nehezen állapítható meg a 2022. novemberi nyugdíjkorrekció mértéke. Valószínűsíthető, hogy 2022-ben sem sikerül a nyugdíjak értékállóságának a kormány ígérete szerinti biztosítása.

A szervezet szeretné, hogy amennyiben a novemberi kiegészítő nyugdíjkorrekcióval együtt is magasabb lesz a tényleges éves fogyasztói áremelkedés az éves nyugdíjemelésnél, akkor a következő év első negyedévében ennek megfelelően, visszamenőlegesen módosítsák a nyugdíjakat.