A nemzeti konzultációt kitöltők 94 százaléka egyetért a minimálbér összegének emelésével, ezért a kormány támogatja, hogy jövőre 200 ezer forint legyen a minimálbér Magyarországon - közölte az MTI szerint Novák Katalin. Ha ez megvalósul, a gyed maximális összege eléri majd a bruttó 280 ezer forintot, a hallgatói gyed alapképzés esetén bruttó 140 ezer forintra emelkedik, a gyod pedig nettó 180 ezer forint lesz.

 A gyed 2010-hez képest több mint két és félszeresére emelkedne, a hallgatói gyed pedig a bevezetéskori összeg duplája lenne.

Óriási kifizetésre készülnek

A miniszter a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítéséről azt mondta: az 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetén a kisvállalkozók és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók is visszaigényelhetik a tételes adójuk negyedét. Az intézkedés 1,9 millió szülőt érinthet, és 600 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek - ismételte meg Novák Orbán Viktor hétfői szavat, és hozzátette: egy adózó legfeljebb 800 ezer forintot igényelhet vissza.

A gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítésével kapcsolatos kérdésekre azt felelte: mind a két szülő visszaigényelheti az adót, de még tartanak az egyeztetések a részletszabályokról, így azokról később adnak tájékoztatást.

Újabb hitelt is adnak

Novák Katalin beszámolt arról is, hogy októberben elindul a Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon programja - amelyben legfeljebb 70 millió forint, 2,5 százalékos kamatozású hitel igényelhető energiatakarékos otthon építése esetén - és az ehhez kapcsolódó kamatmentes, zöld csok-kölcsön.