A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az országgyűlés hétfőn tárgyalta azt a jelentést, amely a kkv-szektor 2009−2010-es teljesítményét, támogatását és működését foglalta össze. A közel százoldalas dokumentum részletezi az uniós és állami támogatások során vállalt kötelezettségeket és kifizetéseket is: a vizsgált két évben 526 és 576 milliárd forint támogatást fizettek ki. Az összegből évi több mint 300 milliárd forintot tett ki a vidékfejlesztési tárca által koordinált, mikrovállalkozásoknak nyújtott támogatás.Tíz év alatt összesen 3490 milliárd forint támogatást osztottak ki, a vidékfejlesztési dotáció nélkül 2114 milliárdot, a teljes támogatási célú kifizetés ez idő alatt majdnem 9 ezer milliárd forint volt.

A támogatás azonban semmilyen mutatóban nem köszön vissza: a termelékenység ugyan folyamatosan emelkedett 2008-ig, ez azonban a gazdaság egészére jellemző volt. A kkv-k által előállított hozzáadott érték azonban arányaiban nem emelkedett, 55 százalék körül maradt. A teljes szektoron nem lehet természetesen számon kérni a néhány tízezer társaságnak kiosztott támogatást, tíz év távlatában azonban már lehetne érezhető hatást regisztrálni.

Nem készült és a jövőben sem készítenek olyan értékelést, amely kifejezetten a kkv-támogatások megtérülését és hatékonyságát vizsgálná − válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Napi Gazdaság kérdésére. Mindez azt is jelenti, hogy semmi sem támasztja alá a támogatások kiosztásának sikerességét, ennek fényében azonban megkérdőjelezhető minden ilyen típusú kifizetés értelme. Konkrét értékelés híján az ahhoz legközelebb álló, félidei elemzésre lehet támaszkodni, de az sem támasztja alá a kkv-knak adott támogatások fenntartását.

Tíz év kkv-támogatása (milliárd forint)
Mikro1640
Kis1050
Közepes800
Összesen3490
Forrás: *VM nélkül: 264 Forrás: ogy-jelentés