Kézi vezérlés alá vonják a kórházi kasszákat, péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket - írja a Népszava.

A lap információ szerint az intézmények gazdasági vezetőinek csütörtök kora délután eligazítást tartottak, arról,

hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket,

emellett október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki.

Ez a gyakorlatban azt jelenti majd: ha esedékessé válik például egy gyógyszerszállítmány kifizetése, akkor az utalás előtt egy online felületen azt engedélyeztetni kell. Az intézményeknek meg is kell indokolniuk, valóban a betegellátással kapcsolatos a számla. Ha egy adott típusú utalásra egy kórház bead egy kérelmet és azt jóváhagyják, akkor arra már a többi kórháznak nem kell külön engedély. A korlátozás nem azt jelenti, hogy nem lehet új rendeléseket indítani, az csak az október végéig esedékes kifizetésekről szól.

De ezek mellett le kell állítani a kórházakban valamennyi informatikai beszerzést is. A lap megkereste a területet felügyelő Belügyminisztériumot, hogy miért  van szükség ezekre, de egyelőre nem válaszoltak.

Ahogyan arról a Napi.hu korábban beszámolt, megközelítőleg 35 milliárd forinttal tartoztak a kórházak a beszállítóiknak július végén. Az Orvostechnikai Szövetség szeptember azt jelezte, hogy az őszi hónapokban tovább nőhet a tartozásállomány és elérheti az 50 milliárd forintot is, mindez pedig árt a beszállítók versenyképességének is.