A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat októberi adatai szerint a tavaly januárinál is kevesebb a regisztrált álláskereső Magyarországon, számuk a 246 ezret közelíti, ez 60 ezerrel elmarad az egy évvel korábbitól.

A csökkenés a vírusválságban tapasztalt legmagasabb, 2020 nyári értékhez képest meghaladja a 130 ezer főt - írja az MTI Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára tájékoztatása alapján.

Szerinte a magyar munkaerőpiac kiheverte a világjárvány sokkját a hazai munkaerőpiac. A foglalkoztatottak száma a magas szinten van, a magyar munkanélküliségi ráta a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Az álláskeresők számát 2021 elejére sikerült 300 ezer alá szorítani, csak az elmúlt tíz hónapban 50 ezer fő feletti a mérséklődés. Hozzátette: A teljes foglalkoztatás felé vezető úton rendkívül kedvező fejlemény, hogy a legtöbb új munkahely a tartós versenyképességet megalapozó ágazatokban, az IT szektorban, a szakmai, tudományos tevékenységekben és az építőiparban jött létre."