Az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a NAV a Békés Megyei Főügyészséggel szoros együttműködésben - közölte az adóhatóság. 

A NAV közleménye nem nevezte meg a szervezetet, de a Magyar Narancs korábbi cikkéből kiderül, hogy a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó, békéscsabai központú Közösségi Misszió két ügyvezetőjét már tavasszal előzetes letartóztatásba helyezték, az ügyben nagy értékű költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával nyomoztak.

24 ezer fős népkonyha

Magyarországon bejegyzett egyház alá tartozó egyes szervezetek Békés, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szociális konyhákat működtetnek, időseket gondoznak, fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket látnak el. A vezetők a vagyont nemcsak ezen célokra, hanem tetemes összegben saját vagyonuk gyarapítására is fordították.

Főzés helyett egy idő után csak fiktív számláztak

A bűnszervezett többek között  egy napi ezer fő ellátására alkalmas népkonyhát hozott létre  3,6 milliárd forint állami támogatással Budapesten. Az üzemeltető cégeket folyamatosan cserélték, a támogatást napi 24 ezer főre is igényelték, azonban a főzés helyett egy idő után már csak a fiktív számlázással foglalkoztak. A támogatási összegeket bankszámlákon átfuttatták, majd több mint három milliárd forintot ATM-ekből és banki pénztárakban felvettek és cipősdobozban szállították vissza a bűnszervezet vezetőinek.

Ezen kívül a nyomozás olyan fiktív szerződésekre is rávilágított, melyekkel állami támogatásokból származó 4,4 milliárd forint egy hozzájuk köthető szervezet osztrák és magyar bankszámláin landolt, amit a nyomozók lefoglaltak.

"A nyomozás adatai alapján az elkövetők előre megtervezték, hogy a bűncselekményből származó javaikat miként kívánják legálisként feltüntetni. Erre a bűnszervezet vezetői fejenként 3,1 milliárd forintot, míg egyikük 76 éves édesanyja 900 millió forintot meghaladó adományokról szerzett hamis iratokat, amiket a nyomozók szintén lefoglaltak" - áll a NAV-közleményben. 

Kriptóztak is

A bűnszervezetet irányítók, családtagjaik és a hozzájuk köthető szervezetek nevén lévő 76 bankszámlát, 20 ingatlant, 7 nagy értékű motort, és jelentős összegű készpénzt zárolták.

A NAV pénzügyi nyomozói a Békés Megyei Főügyészséggel közösen Ausztriából és Liechtensteinből több mint 1,6 milliárd, Magyarországról több mint 5,8 milliárd forint értékben foglalt le különféle vagyonelemeket, főként hazai és uniós fizetőeszközöket. A csaknem 7, 5 milliárd forint összegű vagyonbiztosítás a bűncselekménnyel okozott kár megtérülését szolgálja.

A széleskörű nyomozásnak köszönhetően felmerült a lehetősége annak, hogy az elkövetők kriptovalutába is befektettek, ezért nemzetközi együttműködéssel Európai és Ázsiai forgalmazók megkeresése is folyamatban van.

A NAV Dél-alföldi nyomozói a banda két irányítóját bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és hamis magánokirat-felhasználásának megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. A bíróság elrendelte a bűnszervezet vezetőinek letartóztatását, rajtuk kívül három gyanúsított áll bűnügyi felügyelet alatt. Az egyház hitéleti, egyéb szociális tevékenységét a nyomozás nem érinti.