Az ellenőrzési terv szerint a gyors - közel azonnali - hatósági reakció kiemelt feladat a nagy élőmunkaerő igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartás feltárása érdekében a „Foglalkoztatotti riaszt” rendszer adataira támaszkodva, különösen a vagyonvédelmi tevékenységet folytatók, a munkaerőkölcsönzéssel, valamint a takarítással foglalkozók körében.

Az online kereskedelem területén a közvetett vámjogi képviselők beiktatásával bonyolított eljárások esetében kiemelt figyelmet fordít a NAV ezen képviselők mögött megbújó eltűnő importőrökre, mivel jelentős kockázatot hordoz, hogy – az áfalevonás jogának engedményezése következtében – tényleges áfafizetés sem Magyarországon, sem az EU más tagállamaiban nem történik. Az ellenőrzés célja az azonnali fellépés azon ügyletek esetében, melyeknél az áru Magyarországon lefolytatott import vámkezeléssel nyeri el az uniós státuszt. 

Kiemelt adózók ellenőrzése

A költségvetési bevételek biztosítása okán a kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése, nemzetgazdasági súlyuknál fogva a NAV ellenőrzési tevékenységének középpontjában áll. A nemzetközi információcsere alapján fogadott adatok (országonkénti jelentések, határon átnyúló konstrukciók) kockázatelemzésével 2022-ben nagyobb hangsúlyt kap a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése.

Folyamatos monitoring alá veszik az alapvető devianciákat

A NAV szerint kiemelt feladat lesz az újonnan alakult vállalkozások folyamatos kockázatelemzése és ellenőrzése és a személyi változással érintett vállalkozások folyamatos kockázatelemzése és ellenőrzésre kijelölése.

Szintén folyamatos lesz az Online Számla rendszer adatai alapján folyamatos kockázatelemzés és kiválasztás szerinti ellenőrzés és az Online pénztárgéppel kapcsolatos kötelezettségek ellenőrzése. Rendszeresen figyelik az áfabevallást be nem nyújtó, vagy nullás adókötelezettséget valló, de kontroll alapján tevékenységet folytató, áfakontroll-eltéréssel rendelkező, illetve az „alvó státuszból feléledő” társaságokat. Monitorozzák a személyi jövedelemadó visszaigénylést, és a visszatérítést tartalmazó bevallásokat a kiutalás előtt.

Fontos lesz továbbá a jövedékiadó-köteles tevékenységek ellenőrzése; a Népegészségügyi termékadó adókötelezettséghez kapcsolódó vizsgálatok lefolytatása; valamint az áruk-, termékek és szolgáltatások helyszíni ellenőrzése és ezek tapasztalatai alapján indított ellenőrzések.

A 2022 évben tervezett ellenőrzések fő irányai

Támogató eljárások keretében az adóhivatal vizsgálja 

 • a 2021. évi adatok alapján a foglalkoztatotti bejelentések és a járulékbevallások közti (T1041-08-as bevallás) eltéréssel rendelkező adózókat
 • a beérkezett nemzetközi automatikus információcsere-adatok, illetve más kontrolladatok alapján adókötelezettséget nem megfelelő mértékben, vagy egyáltalán nem teljesítő adózókat
 • a gépjármű, és gépjárműadó adatok alapján cégautó adót nem fizető adózók
 • a családi járulékkedvezményt érvényesítő adózókat
 • a 2021. július 1-től a műanyag hordtasakok adózásának vonatkozásában megváltozott adózási tételekre vonatkozó szabályok alkalmazásában érintett adózókat
 • és a népegészségügyi termékadó-köteles termékeket gyártó adózókat

A hatóság szerint az ellenőrzések során a következők lesznek a kiemelt ágazatok, tevékenységek

 • webhelyeken, portálokon értékesítők
 • élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő árukat, terményeket forgalmazók,
 • beszerzők (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya), valamint élelmiszeripari termékek előállítását végzők)
 • építőipari-, valamint építőanyag-kereskedelmi tevékenységet folytatók
 • (használt) gépjármű- és gépjármű alkatrész kereskedelem, valamint a gépjárműjavítás ágazat
 • számítástechnikai-termékek kereskedelmével foglalkozók
 • turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatók
 • zöldség-gyümölcs nagykereskedelemben érintett vállalkozások
 • futár tevékenységet folytatók, ideértve az ételkiszállítást végző vállalkozásokat
 • személyszállítási tevékenységet végzők (taxi, telekocsi)
 • a szezonális termékek ideiglenes árusítóhelyeken történő értékesítését végzők
 • távol-keleti termékeket árusító, textil (kis)kereskedelmi tevékenységet folytatók
 • a hatósági árazás körébe bevont termékek kereskedelmével foglalkozó adózók

Munkaviszonnyal, foglalkoztatással összefüggő ellenőrzések 

A NAV a foglalkoztatói bejelentések nyomon követése alapján az új foglalkoztatóknál jogkövetési vizsgálatok végez, illetve felülvizsgálja a korábbi foglalkoztatóknál a bejelentési kötelezettségek helyzetét. Fokozni fogják a helyszíni ellenőrzéseket és a feketefoglalkoztatással szembeni fellépést a szabályszerű foglalkoztatás érdekében.

Vizsgálják az egyszerűsített foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint a katás szerződéseket a jogviszonyok valós körülményeinek feltárásával.

Szintén ellenőrzik a biztosítotti bejelentésben szereplő, de a bevallások alapján bevallásban nem szereplő foglalkoztatottak esetében a jogviszony megszűnésével kapcsolatos bejelentési kötelezettséget.

Személyijövedelemadó-kötelezettségek vizsgálata

A NAV szerint szintén kiemelt feladat gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez kapcsolódó ellenőrzés személyi jövedelemadót érintő, visszaigénylést tartalmazó bevallások kiutalás előtti ellenőrzése, valamint az egyéni vállalkozók adókötelezettségeinek ellenőrzése.

További részleteket a NAV honlapján talál.