Közel 630 millió forint állami támogatást kapott napelempark fejlesztésére egy Mészáros Lőrinchez köthető projektcég – írja a 24.hu.

A projektcég egy 20 megawatt teljesítményű naperőművet épít a Mátrai Erőmű közelében lévő Halmajugra határában.

A napelemek próbára teszik a hálózatot

A lehető legtöbb napelemet kell csatlakoztatni az országos hálózathoz, a kormány ezért megelőlegezi az ehhez szükséges fejlesztések uniós támogatásait – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Bővebben>>>

Másfél paksnyi kapacitás várja a sorát

Kereskedelmi célú naperőműveket 2021 áprilisa óta nem lehet engedélyeztetni Magyarországon, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) azóta nem ad ki csatlakozási jogosultságot a jelentkezőknek.

Cél az áramtermelés hálózatra való betáplálása és értékesítése lenne. A tendert folyamatosan halasztották, legutóbb idén márciusra.

Nagy az érdeklődés, ugyanis 3 gigawattnyi kapacitás vár befogadásra, ami a paksi atomerőmű névleges teljesítményének a másfélszerese.

A szakmai szervezetek nem tudják, hol lehetett támogatást igényelni a napelempark fejlesztésére.

Rekordot döntött a hazai napelemtermelés

Megdőlt a csúcs: csaknem kétezer megawattot termeltek a magyarországi naperőművek. A rekorddöntés napján a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát az időjárásfüggő megújulók adták. Bővebben>>>