Augusztusi kamatdöntő ülésén egységesen döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat 1,5 százalékra történő, 30 bázispontos emeléséről, csakúgy, mint a  jegybank eszközvásárlási programjának fokozatos leépítéséről – derül ki az ülés rövidített jegyzőkönyvéből.

A tanácstagok megállapították, hogy a kamatemelési ciklus által elért eredmények átfogó értékelését és az inflációs kilátásokat övező kockázatok azonosítását a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében célszerű elvégezni.

A monetáris tanács egyetértett abban, hogy a kamatemelési ciklust addig szükséges folytatni, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki 3 százalékos célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Mivel a legújabb inflációs statisztikai közlés alapján 4,9 százalékon, jóval tűréshatár felett alakult a fogyasztói árak emelkedése augusztusban, szinte csak az ehavi kamatemelés mértékében várható esetleg meglepetés.