A gfi enyhe emelkedése, összetevőinek lassú és vegyes alakulása arra utal, hogy a 2015-re előre jelzett alacsonyabb növekedés is kissé tovább mérséklődhet, így 2,1-2,4 százalék között várható az éves GDP-növekedés - vélik a kutatók.

Ezt erősítik a vállalati konjunktúrafelvételek is. A külföldi tőkebevonás és az ipari termelés szintjének enyhe javulása utal azért arra, hogy a gazdaság szereplői nem bíznak a gyors és megalapozott növekedésben.

Alátámasztja véleményüket a magyarországi munkaerőhelyzetet kedvezőtlenül befolyásoló elvándorlás, a kialakult hiányszakmák növekvő súlya, a szakképzett munkaerőhiány. A vállalkozások számára továbbra is gazdálkodási nehézséget jelentenek a pályázati rendszer, a korrupciós ügyek, a jogbiztonság hiányosságai. A foglalkoztatottság problémáinak megoldásában pedig a kormány nem partnere sem a munkaadói, sem a munkavállalói oldalnak.

A gfi pénzügyi mutatói az előző negyedévhez viszonyítva romlottak. Bár az adóbevételek a NAV-hoz kötelezően bekötött pénztárgépek hatására nőttek, a továbbiakban talán nehéz lesz újabb áht-csökkentést elérni. Az adósságállomány csökkentése is változatlanul nehéz folyamat. Kedvező lehet azonban, hogy jövőre már mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés volumene növekedhet.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a szociális területekből - egészségügy, oktatás - eddig kivont sok ezer milliárd forint miatt kialakult alacsony ellátottsági színvonal javítása jelentős plusz forrásokat fog igényelni. Ezt pedig az egyre nagyobb társadalmi nyomás feltétlenül ki fogja kényszeríteni - vélik a PA kutatói.

Az EU-támogatások csökkenését nem fogja ellensúlyozni a lakástámogatási rendszerben elképzelt 10+10 millió forintos újabb hitelezéssel támogatott és remélt építőipari keresletnövekedés, ráadásul ez megterhelheti a költségvetést is.

A vállalkozói szféra gazdálkodásának indikátorai összesítve javuló helyzetet mutattak 2015 negyedik negyedévében is. A bizonytalanságot továbbra is a tőkeellátottság problémái, az egyre nagyobb gondokat okozó létszámnehézségek jelzik. A növekedés esélyeit a hitelezés várható könnyítésében, a gazdálkodási körülmények érezhető fejlesztésében látják. A cégek már maguk is igyekeznek létszámgondjaikat saját erőből segíteni, így külön kedvezmények nyújtásával, esetenkénti magasabb bérezéssel. A vállalkozói szféra bizonytalanságát azonban a beruházási lehetőségek hiánya, a még mindig elégtelen kereslet negatívan befolyásolja - olvasható a jelentésben.