Már az utolsó simításokat végzik a karmelita kolostoron a Budai várban, ahova Orbán Viktor miniszterelnök és kabinetminisztere, Rogán Antal költözhet be. Így reálisnak látszik az a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett kormányzati cél, hogy a miniszterelnöki iroda 2019. január 1-ével a Várba költözhessen.

Kedden este néztük meg, hogyan áll az építkezés. A kormányfő leendő munkahelye még lezárt terület, így nem lehet túlságosan megközelíteni. Ráadásul a szomszédos, egykori Honvéd Főparancsnokság épületébe kisebb rendőrségi kaszárnya költözött, ahonnan már most folyamatosan vigyázzák a karmelita kolostort, pedig Orbán Viktor még nem ide jár be dolgozni. A legjobb parkolóhelyeket azonban már lefoglalták a Miniszterelnökség számára.

Az biztos, hogy kívülről elkészült a világörökség részét képező ház és a lámpák is szépen égtek benne. A Király lépcső (amely a Clark Ádám tértől a Dísz térig kanyarog) felőli oldalán már a térfigyelő kamerákat szerelték fel a 10 méter magas várfalakra. A kertészek pedig nemrég vonulhattak le a terepről, ugyanis a miniszterelnöki iroda alatti hegyoldalt frissel lerakott, zöldellő gyeptégla borítja. A szomszédos Sándor-palota (ahol Áder János köztársasági elnök munkahelye van) alatti részen viszont alig nő a fű, a sétány is elhanyagolt állapotban van. A Dísz tér felől pedig látványterveken lehet megcsodálni, hogy miként fog kinézni Orbán Viktor kormányfő munkahelye, már csak egy kis térkövezés hiányzik, hogy a valóságban is úgy nézzen ki.

Becsült összeg

Csak becsülni lehet, hogy a 12 ezer négyzetméteres karmelita kolostor átépítése mennyibe fog kerülni az adófizetőknek. A munkálatokra 13,3 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a Confector Mérnökiroda Kft.-vel, a beruházás értéke azonban közel 20 milliárd forint, a kapcsolódó költségekkel együtt pedig a büdzsé elérheti a 25-30 milliárd forintot is. Azt egy korábbi kormányhatározatból lehet tudni, hogy "az épület méltó berendezésére" a kormány a költségvetés tartalékából még 1 milliárd forintot különített el.

A Miniszterelnökség új székhelyét is a Terrorelhárítási Központ fogja védeni, személyi juttatásokra és dologi kiadásokra évente 271,4 millió forintot kapnak egy 2016-os kormányhatározat szerint. Bár a Közbeszerzési Értesítőben nincsen nyoma, de az épület tűzgátló rendszerét a Dunamenti Tűzvédelem Zrt. telepítette ismeretlen összegért. Míg a karmelita kolostor felújításához kapcsolódó teljes körű, minden szakágra kiterjedő tervellenőrzés és műszaki ellenőrzés az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. dolga volt minimum 350 millió forintos keretből.

Nem áll ilyen jól a Pénzügyminisztérium (PM) új bázisának kinézett épület a Budai vár szívében, a Szentháromság tér 6. szám alatt. A főbejáratot itt is kordonsor védi a kíváncsi tekintetektől, a kordon mögött felszedték a burkolatot, más nyoma kívülről nincs az építkezésnek. Sehol egy toronydaru vagy állvány. Egy kiragasztott tájékoztató közlemény szerint az ingatlanban még januárban megkezdődtek a bontási munkák, ezért lekapcsolták a fűtést, a vízellátást és az áramszolgáltatást is. A Szentháromság tér felől amúgy az épület kiváló állapotban van - a közelmúltban egyszer már részlegesen felújították, itt működött a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága - így a laikus nem gondolná, hogy feltétlenül milliárdokat kell rákölteni -, a Fortuna köz felőli hátsó oldaláról viszont potyog a vakolat.

Jön a második ütem

Kis tábla árulja el, hogy az amúgy üresnek tűnő épület a PM-TÉR6 nevű projektcéghez tartozik. Az állami céget még 2017-ben alapították "Fellner Sándor 1903-as tervei alapján történő homlokzat- és tetőrekonstrukciója, valamint a korszerű munkakörülményeket biztosító épületbelső megvalósítása érdekében" - olvasható a társaság tavalyi beszámolójában. Eddig két közbeszerzést írtak ki a felújításra, az elsőt szeptemberben a West Hungária Bau Kft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte 9,8 milliárd forint keretösszeggel. A másodikra pedig november 5-ig lehet ajánlatokat benyújtani, ezúttal 7,2 milliárd forintot különített el a PM-TÉR6. Van miből gazdálkodnia a cégnek, hiszen a kormányportálon nyilvánosságra hozott adatok szerint a PM augusztusban 13,8 milliárd forintos támogatási szerződést kötött a nonprofit társasággal.

Bár az építkezés még nem sokat haladt, kiadásai már így is bőven voltak a PM-TÉR6-nak, ugyanis a 2017-es beszámolójából kiderült, hogy például műemlékvédelmi tanácsadásra 10,5 millió forintot, míg örökségvédelmi tanácsadásra 17,5 millió forintot költöttek. A cég ügyvezető vezérigazgatója Borbély Pál 1,5 millió forintos alapbérrel, aki miniszteri biztosi rangban is felel a költözésért. Az épület nagyobb, mint Orbán Viktor leendő új munkahelye a Dísz térnél, hiszen bruttó területe mintegy 30 ezer négyzetméter. Így többe is fog kerülni a felújítása: közbeszerzési adatok szerint a becsült bekerülési volumen 35-38 milliárd forintnál tart. Az eredeti tervek szerint már 2016. júniusában elkezdődött volna az építkezés és 2017. december 31-én be is fejeződött volna. Vagyis a korábban másfél évesre tervezett építkezés minimum két évvel tovább tart majd.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel