Mintegy hárommillió forintos végkielégítéssel búcsúzhat miniszteri posztjától Novák Katalin, aki december végi hatállyal mond le, miután Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, a Fidesz őt javasolja a köztársasági elnöki posztra - írja a 24.hu.

Novák májustól foglalhatja el az államfői pozíciót. A politikus csak másfél évig volt családokért felelős tárca nélküli miniszter, ezért nem három havi végkielégítés jár neki - mint a büntetőügye miatt lemondott igazságügyi államtitkárnak, Völner Pálnak -, hanem csak másfél havi illetmény.

A politikus - aki egyben a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke és országgyűlési képviselő is - 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraként dolgozott, miniszterré 2020 októberében nevezte ki a kormányfő.

Novák Katalin májustól államfőként a miniszteri fizetésének dupláját fogja keresni, azaz körülbelül havi négymillió forintot. A hatályos törvények szerint ez az apanázs élete végéig jár neki, személyes gépkocsi-használattal, háromfős titkársággal, egészségügyi ellátással együtt. Ráadásul ha kéri, akkor a „megfelelő lakhatását is biztosítja” neki az állam egy fős személyzettel együtt - és ezt a rezidenciát vagy lakást a mandátuma lejárta után is használhatja - olvasható a lap cikkében.