Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke, az OGYTT társelnöke a központosított gyógyszer- és orvostechnikai közbeszerzésről szóló tanácskozáson kiemelte: tevékenységük kezdetén még nem látták, hogy a Széll Kálmán Terv rá fog nehezedni a gyógyszerkasszára. Jelenleg minden innovatív, hatékonyságot növelő módszert be kell vetniük annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló forrásokból biztosítsák a leggazdaságosabb és a legbiztonságosabb gyógyszerellátást - tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Az egyik ilyen intézkedés, amelynek révén az államtitkárság jelentős megtakarításokra számít, a kórházak központosított gyógyszerközbeszerzése. Ebben jelentős szerepe lesz az OGYTT-nek, amely a közelmúltban tartotta alakuló ülését. A gyógyszerterápiás tanács legfőbb feladata az lesz, hogy kialakítson egy egységes országos kórházi gyógyszeralaplistát, emellett szakmai és gazdasági szempontok alapján folyamatosan elemzi és értékeli a kórházi gyógyszerfelhasználást, s az országos kórházi gyógyszerközbeszerzések szakmai előkészítéséért és értékeléséért is felel majd - ismertette Beneda Attila. A központosított gyógyszer-közbeszerzési eljárás lebonyolításáért a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), azon belül is az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. lesz felelős.

Drexler Donát a cég vezérigazgatója kifejtette: a zrt. gazdasági társaság, de 100 százalékban állami tulajdonban, a GYEMSZI fenntartása alatt áll. Ennek megfelelően nem a profitra törekednek, a közbeszerzési eljárások során a cél a maximális verseny kialakítása az ellátásbiztonság garantálásával.

Mint elmondta, a tervek szerint az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. négy területen fejtene ki gazdasági tevékenységet, az egyik az egészségügyi centralizált közbeszerzések lefolytatása. Ehhez kapcsolódóan már dolgoznak a központosított közbeszerzés modelljén, valamint az érintett termékek és szolgáltatások körének meghatározásán.

A közbeszerzések mellett a zrt. értékesítéssel is foglalkozna, szerepet vállalna az ágazati informatikában, továbbá bekapcsolódna és "igen aktív" szerepet vállalna az egészségturizmusban is. Mindezt annak érdekében tenné, hogy teljesítsék a legfontosabb feladatot: az ellátórendszer piacképességének a fenntartását - közölte Drexler Donát.