A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy bűnszervezet 7 tagjával szemben. A cég különböző termékek színlelt adásvétele során magyar és uniós gazdasági társaságokból álló számlaláncot használt fel, több mint 1 milliárd forinttal károsítva meg a magyar költségvetést.

A vádirat szerint a bűnszervezetet létrehozó és irányító dunavecsei férfi és társai 2018. és 2021. között szájmaszkok, folyékony kijelzővédők, pendriveok, külső memóriakártyák és más kisméretű termékek színlelt adásvételével foglalkoztak. A kiterjedt céghálózat soltvadkerti, kiskőrösi, szentendrei és székesfehérvári haszonhúzó cégei az eltérő tagállami adóztatási szabályokat kihasználva áfa mentesen értékesítettek nagyszámú, egyedileg nem azonosítható termékeket.

Fiktív számlákat állított ki a magyar fél

Saját beszerzésüket valótlanul belföldi számlák segítségével igazolták, amelynek révén olyan áfát tudtak visszaigényelni, amelyet soha senki nem fizetett meg. A bűnszervezetbe bevont szlovák, szlovén, cseh és horvát honosságú cégek kizárólag a „továbbszámlázó” szerepét töltötték be a láncolatban, valós tevékenységet nem végeztek. A belföldi beszerzést igazoló magyar cégek sem végeztek valós üzleti tevékenységet, csak a fiktív számlák kiállítása volt a feladatuk. Minden csak látszólagos volt, a megrendelésektől kezdve a termékek és a vételár cégek közötti körbefuttatásán át.

A bűnszervezet három adóéven át több mint 1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A nyomozás során gépjárműveket, hajót, ingatlanokat és bankszámlákat zároltak.

Az ügyészség hat férfit és egy nőt bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádol, míg a cég irányítójának pénzmosás bűntette miatt is felelnie kell. Az ügyészség velük szemben vagyonelkobzás mellett fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy kedvezménnyel nem szabadulhatnak.