A kézi váltót az egyszerűsége és a hatékonysága tartotta a Mercedes a piacon, és egyik szempontból sem maradt meg igazán a korábbi előnye. Hatékonyságban azóta nincs érdemi különbség az automata váltókkal szemben, amióta megjelentek az elektronika vezérelte, sok sebességes automaták. Ezek a 7-9 fokozatú szerkezetek mindig az ideálishoz közeli fokozatban tudják tartani a váltót, így hasonlóan jó hatásfokot produkálnak, mint a manuális váltók.

Az egyszerűségnek és olcsó gyárthatóságnak pedig az olyan biztonsági rendszerek kötelezővé tétele vetett véget, amilyen az automata vészfék: ennek a működéséhez biztosítani kell, hogy az elektronika is oldhassa a kuplungot, ami a kézi váltós modelleket is drágábbá és komplikáltabbá tette - írja a döntés hátteréről a Totalcar. 

A Mercedesnél egyébként már most sem igazán gyakoriak a kézi váltós kivitelek: jellemzően a kisebb motorral felszerelt, fronthajtású alapmodellek ilyenek, az A, B és CLA osztályok egyes változataiban fordul elő ez a típusú hajtásrendszer.