Magyarországon a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 0,3 százalékkal, 46,550 terawattórára (TWh) nőtt 2020-ban az előző évihez képest, a bruttó hazai villamosenergia-termelés ennél nagyobb mértékben, közel 3,1 százalékkal emelkedett – áll a jelentésben amely a magyar villamosenergia-rendszer 2020. évi működési adatait összegzi.

Az import-export szaldó jelentős mértékben, 11,678 TWh-ra csökkent, ami a 2019-es értékhez képest 7,21 százalékos mérséklődés. Ennek következtében az import-export szaldó energia részaránya a teljes bruttó villamosenergia-felhasználáshoz képest mintegy 25 százalékra csökkent – írja az MTI.

Az országban működő erőművek együttes teljesítménye - a háztartási méretű kiserőművek nélkül - csaknem 467 megawattal (MW) nőtt tavaly a megelőző évihez képest. Ez a gyarapodás kizárólag a megújuló energiaforrások, azon belül is leginkább a napenergia-termelés felfutásából származik.

A háztartási méretű kiserőművek növekedése ezen felül további 240 MW volt, ami szinte csak a háztartási napelemek térnyeréséből fakad.

Az engedélyköteles és nem engedélyköteles termelők körében a naperőművekből származó bruttó villamosenergia-termelés részaránya tovább emelkedett, 2019-hez képest több mint 60 százalékkal nőtt, a teljes termelés 6,9 százalékát kitéve.

A naperőművek 16,35 százalékos, a szélerőművek 22,53 százalékos kihasználtsággal működtek 2020-ban.

A hagyományos erőművek körében a nukleáris blokkok kihasználtsága a legmagasabb, az egyéb gáztüzelésű termelők kihasználtsága összességében továbbra is növekvő, míg a szén-lignit primerforrású termelők csökkenő tendenciát mutattak.