2017 óta jelentős mértékben nőtt a megyei önkormányzatok bevétele, miközben a települések a befolyó pénzeik tizedét elvesztették - írja a G7.

A bevételek megugrása két fő okra vezethető vissza. Egyrészt a 2020-as 416 millió forintnyi állami beruházási támogatás közel ötszörösére, 1,9 milliárd forintra növekedett, másrészt megjelentek a saját közhatalmi, tehát adóbevételek 1,2 milliárd forint értékben.

Utóbbi mögött az úgynevezett különleges gazdasági övezetek húzódnak, az első ilyen volt a gödi Samsung gyár, amelynek iparűzési adója 2020-ban már a Pest megyei önkormányzatot gazdagította. Az idei évre 295 milliós mínuszt tervező Fejér megyei önkormányzat hamarosan akár több százmilliós bevételhez is juthat, ugyanis a Hankook gumigyár és az SK Innovation akkumulátorgyára lehetnek a következő,  településektől megyékhez csatornázott hipa bevételű vállalatok.

A megyei önkormányzatok hipa beszedése annyira új dolog, hogy a Magyar Államkincstár oldalán, ahol minden hazai önkormányzat minden adótípusát és adókedvezményét gyűjti, egyelőre hiányoznak a megyei önkormányzatok. A Pest megyei önkormányzat honlapján sem sikerült még közzétenni, hogy mekkora hipa tételt szednek be - hívja fel a figyelmet a G7.

Arra, hogy egy területet különleges gazdasági övezetté minősítsenek sok lehetőség van. Ahol egy cég legalább 5 milliárd forintért bővít, vagy új beruházást valósít meg, akkor a helyi önkormányzat félhet az átminősítéstől, vagyis a hipa elvesztésétől. Ilyen nagyságrendű projekteknél ugyanis az átminősítés további két feltétele nem konkrét, és könnyen teljesíthető: munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését kell szolgálni, illetve a megye területének jelentős részére kiható gazdasági hatást kell bemutatni.

Végső soron a kormánynak sikerült egy olyan jogintézményt létrehoznia, amellyel szinte bármikor ide-oda irányíthatja az iparűzési adót, és ha mindezt elvileg nézzük, akkor ez egy települést akár arra is késztethetne, hogy egyenesen akadályozza meg a területén bővítésre készülő cégek terveit, hiszen ezzel lehetőséget teremt arra, hogy jelentős adóbevételtől essen el.