Az előzetes médiahírekkel ellentétben szerdán nem tárgyalt a kormány egészségügyi kérdésekről, de erre nem is volt szükség, mert a kórházkonszolidációra a költségvetésben félretett 60 milliárd forint Zombor Gábor államtitkár rendelkezésére áll, hogy ha ő szükségesnek tartja - mondta Lázár János. Ezeket az ügyeket rendezni kell, ezzel kapcsolatban nincs vita sem a Nemzetgazdasági Minisztériummal, sem az Emberi Erőforrások Minisztériumával - tette hozzá a miniszter.

Egy kórházat sem hagynak csődbe menni, megakadályozzák a kórházak ellehetetlenülését - fogalmazott Lázár, megjegyezve, hogy ehhez Zombornak minden felhatalmazása megvan. A következő hetekben meghallgatják majd a szakállamtitkárt, de erre a szerdai kormányülésen nem volt idő és szükség sem, mert a 60 milliárdos keret rendelkezésre áll - ismételte meg.

Nem Tarlós dönt az új kórházról

Az új kórház leendő helyszínét firtató kérdésre Lázár úgy válaszolt, Budapest főpolgármesterét és a fővárosi közgyűlést be kell vonni a döntésbe, de ennél is fontosabb a budapesti választópolgárok bevonása - erősítette meg múlt heti bejelentését. A budapestieket meg kell kérdezni, hogy mit gondolnak az egészségügyi ellátásról, jó megoldásnak tartják-e az új kórház építését és mit gondolnak ideális helyszínnek. Lázár megszavaztatná a fővárosiakat a kérdésről, akik így végre értelmes dolgokról is dönthetnének - fogalmazott a miniszter.