A pénzintézet szakértői 0,1 százalékos csökkenésre módosítják a magyar gazdasági teljesítményre vonatkozó prognózisukat, mivel bizonyos szolgáltatói ágazatok gyengébben teljesítettek teljesítettek, valamint a külső és a belső kereslet is a vártnál alacsonyabban alakul. Ugyanakkor a nyári hónapokban a foglalkoztatottság és a munkaerőpiaci aktivitás is új csúcsra emelkedett.

Az elemzők a GDP-csökkenést illetően 0,1 százalékos visszaesésre számítanak.

A fogyasztás és a beruházások is visszaestek, a nettó export hajthatja az idei évi növekedést. Mivel a GDP az év második negyedévében 0,3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez és 2,4 százalékkal az előző évhez képest, a gazdaság az elemzők szerint technikai recesszióban maradt. Ugyanakkor a következő évektől ismét felgyorsulhat a növekedés, melyet a BMW és a CATL üzembe kerülő gyárai is erősíthetnek 2025-től.

Az elemzők szerint a növekedést segítette az energiaárak meredek visszaesése, a fixáras szerződések kifutása, a lényegesen jobb mezőgazdasági termelés, valamint az infláció szeptembertől várható éles zuhanása, és ezzel párhuzamosan a reálbérek növekedése – írja a bank közleményében.

Az elemzők 17,5 százalékról 17,8 százalékra emelik az idei átlagos inflációs előrejelzésüket.

Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szerint a legutolsó elérhető adatok alapján május-július átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám közel 4,8 millió fő volt, de a munkaerőpiacra visszatérők számának növekedése miatt az aktivitás az 5 millió fős rekordszintet is megközelítheti. A bérnövekedési ütem is folytatódott, az elemzők 15 százalékos bérnövekedésre számítanak a bérminimum emelkedésével. Ezt jövőre 8,5 százalékos emelkedés követheti a bértárgyalások függvényében.

Csökkenhet a hiány és az alapkamat

A közlemény szerint mivel az energiaárak visszaestek, valamint gyengült a belső kereslet, ezért a külkereskedelmi mérleg többlete már meghaladhatja a 6 milliárd eurót. Az elemzők a mérleg markáns javulására számítanak, mivel lassult a fogyasztás és a beruházások, valamint a cserearányok várhatóan javulni fognak. A folyó fizetési mérleg hiánya 0,8 milliárd euróra, azaz a GDP 0,4 százalékra csökkenhet.

Az elemzők arra is kitértek, hogy decemberre az infláció meredek csökkenésével az alapkamat is 11 százalékos szintre csökkenhet, ugyanakkor a csökkenés üteme a vártál elnyújtottabb lehet néhány tényező – az üzemanyagárak megugrása általi infláció, a fejlett piaci jegybankok magasabb kamatának tovább folytatódó fenntartása – miatt.