A VaasaETT legújabb elemzése szerint szeptemberben is a magyarországi háztartáson bruttó villamosenergia- és földgáztarifái voltak a legkedvezőbbek. A budapesti áramárnál két és félszer volt magasabb az uniós átlag, a gáz pedig négyszer – írja a vg.hu.

A felmérés arra is kitér, hogy miközben a hazai hatósági tarifák évek óta változatlanok, addig az európaikat mozognak. Azonban átlagosan csak 1 százalékkal nőtt a lakosság villamosenergia tarifa, a gáz pedig június óta továbbra is stabil.

A felmérés az árakat euróra váltva ismerteti, és a nem uniós országokra is kitér. Ennek alapján a kijevi bruttó lakossági végfelhasználói áramár volt a legalacsonyabb szeptemberben, 4,20 eurócenttel. Ezt követik az oslói, majd a belgrádi árak, ezután jön 9,77 eurócenttel a budapesti tarifa.

A legnagyobb különbséget a brüsszeli áramtarifa változott: Az egyik tarifa-összetevő az energiaár növekedése miatt 10 százalékkal ugrott meg, mivel nagy mennyiségű villamos energiát importált Belgium és Franciaország, az erős kereslet pedig felnyomta az árakat.

Helsinkiben és Koppenhágában 5 százalékkal emelkedett a tarifa, ami a helyi spotpiaci drágulásnak volt köszönhető, Ljubljanában pedig az energiaadó kedvezményének megvonása.

Oslóban ugyanakkor 20 százalékot esett az egységár.

A 28 országra kiterjedő összevetése a lakossági gázáraknak a felmérés alapján azt mutatja, hogy amíg Stockholm a legdrágább, addig Budapest a legolcsóbb főváros. A tarifák között tizennégyszeres a különbség. Míg a svédeknél 28,31 eurócentes kilowattóránkénti egységárat mértek, addig Budapesten 2,69-et. Ennél alacsonyabb árat Kijevben mértek, 1,96 eurócentet.

Októbertől a gáz árképzésének módja megváltozott Belgiumban: az új alapul a ZTP nevű index szolgál, amelynek értéke átlagosan alacsonyabb a TTF-énél.

 

Esik az ár, a gázválság végleg a múlté?

A héten esésnek indult a hollandiai gáztőzsdén az európai gázárakat meghatározó jegyzés, miközben az európai gáztározók lényegében megteltek. Most minden jel arra utal, hogy lesz bőven gáz, és az árak sem lesznek magasak.
Bővebben--->