Ez a hat és félezer alkalmazott egészen biztosan hiányzik az ellátásból - mondta a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, aki szerint az érintettek döntően a legutóbbi hónapokban hagyták el az egészségügyet.

Korábban is nagyon kevés volt a szakember, az intenzív ellátásban különösen nagy terhelés alatt dolgoztak. A szakszervezeti vezető nem tudta megmondani, hogy pontosan mi okozta a mostani példátlan létszámcsökkenést. Azt viszont hangsúlyozta, hogy a járvány második hullámában, ez súlyos helyzeteket teremthet.

A szociális ágazatban Soós Adrianna szerint 13 ezerrel apadt az alkalmazottak száma. Ez azért is aggasztó, mert a szociális gondozók anyagi helyzete rosszabb, mint az egészségügyi dolgozóké, "legalább százezer forinttal alacsonyabb a keresetük", és a központi egyszeri 500 ezer forintos jutalomból is kimaradtak - tette hozzá a szakértő.

Az ellátórendszer a visszarendeződés óta is csökkent kapacitással működik. A kórházak kevesebb ágyra engednek betegeket, így kevesebb alkalmazott is elegendő. A KSH legfrissebb adatai szerint az aktív ágyaknak csak alig több mint a fele (53,3 százaléka) van szolgálatban. Tavaly ilyenkor az ágyak kétharmadán (68,4 százalékán) feküdt beteg. Szintén kevesen kerültek vissza a krónikus férőhelyekre, ezeknek 85 százaléka volt foglalt az előző évben, míg most csak a felük (52,5 százalék). Minderről bővebben a Népszava cikkében olvashat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte az RTL Híradóval, hogy a kormány 2010 óta 770 milliárddal költ többet az egészségügyre, a nagyobb megbecsülés hatására az elmúlt tíz évben csaknem hatezerrel több orvos dolgozik és az elvándorló orvosok száma is csökkent - hangzott el a szombati híradóban.