lakásfelújítás, házépítés komoly műszaki szaktudást igényel, de a megrendelők nehezen tudják eldönteni, kiben érdemes megbízni. Minden harmadik építtetőt, a megkérdezettek 34 százalékát ért kontárkár, aminek átlagos összege 753 ezer forint volt - derül ki a Mapei felméréséből.

Az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) egy 7800 fős, nemre, településtípusra és régióra reprezentatív országos felmérés volt, amiből kiderült, hogy az ország mely részén milyen károkat okoznak a kontárok. A kutatásnak az is része volt, hogy mely szakmák iránt hogyan alakul a megrendelők bizalma.

A károk mértéke régiónként eltér:

  • Dél-Dunántúlon 368 ezer forint volt;
  • Budapesten 902 ezer forint;
  • Pest megyében 944 ezer forint;
  • Dél-Dunántúlon pedig 967 ezer forint.

Az építőipar ugyan lassulni kezdett, de a kóklerek ilyenkor sem pihennek - mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. A Mapei márciusi kutatása szerint átlagosan 58 napot kellett várni egy szakemberre Magyarországon, ami egy évvel korábban még 138 nap volt. Ilyen helyzetben a jobb szakembereknek csábítóbb lehet ismét a külföldi munka, ami ismét csak a kóklerek malmára hajtja a vizet, így még mindig kiemelten aktuális a megrendelők edukálása.

Nem csak érzéki csalódás, hogy felhígult az építőipari szakma: a KSH adatai szerint 2018-ban még csak 334 ezren dolgoztak az építőiparban, tavaly már 380 ezren. Nehéz lenne ilyen rövid idő alatt 46 ezer jól képzett építőipari szakembert képezni, hiszen a két év képzésre és tapasztalatszerzésre messze nem elegendő.

Minden harmadik magyar kóklerek áldozat lett

A gyenge minőségű, rossz munkát végző szakemberek is megjelentek a piacon, akik nem csak a megrendelők életét keserítik meg, hanem a munkájukat becsületesen végző szakemberek mindennapjait is. Úgy éreztük, nem ülhetünk tétlenül, tenni kell valamit a kóklerek ellen – mondta Markovich Béla.

Hozzátette: készült egy kiadvány a lakossági építtetőknek, amely segít jó szakembert választani és elkerülni kóklereket. Emellett létrehoztak egy szakember ajánló oldalt, ahol a megrendelők által ajánlott szakemberek segítik az építtetőket.