Az osztrákoknál munkát vállaló magyar ingázók közül hétfőn többen is úgy indultak el dolgozni, hogy bizonytalan ideig Ausztriában maradnak, mert attól tartanak, hogy rövid időn belül a munkába járó külföldiek többsége nem léphet majd be az országba - írja a Népszava.

"Már egy héttel ezelőtt megkérdezte a főnököm az ingázó magyaroktól, ha lezárják a határt, akkor ki az, aki egyáltalán hajlandó ez idő alatt is Ausztriában tartózkodni. A többség igent mondott, mert a kiszámíthatatlan ideig tartó fizetetlen szabadságból baj lehet" - magyarázta a lapnak egy burgenlandi élelmiszer nagykereskedelmi vállalkozás raktárosa, aki a távolléte alatt több munkatársával együtt egy panzióban lakik majd, ahol a szállás és az étkezés költségeit a munkaadó fizeti.

Az egyik ausztriai fuvarozó társaságnál dolgozó magyar gépkocsivezető pedig azt mondta: "Az egyik kollégám már a múlt hétvégét is kint töltötte, mert attól tartott, hogy mire visszamegy Bécsbe, az osztrákok lezárják a határt. Ettől többen is féltünk, de hazajöttünk, mert nehéz lenne a családot hosszú időre elhagyni. A jövőt illetően azonban nagyon tanácstalanok vagyunk."

Ausztriában a felsősöknek hétfőn már megkezdődött, az alsóbb éveseknek pedig szerdától lesz hivatalosan rendkívüli tanítási szünet, ám ezen a héten már nem kötelező a gyerekeknek bemenni az iskolába. A várakozások szerint akkor rendelhetik el az osztrákok is a határzárt, ha már minden korosztályt érint a tanítási szünet.