A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Donald Tusk miniszterelnök kormánya a jövő évi költségvetési tervezetét ismertetve hangsúlyozta, hogy az nem irányoz elő semmilyen adóemelést. Emiatt viszont az elemzők túlzottan optimistának tartják, hogy a büdzsé 2013-ban az adóbevételek 5,1 százalékos emelkedésével számol. Áfából a 2012-esnél 4, jövedéki adókból 3,4, társasági adóból 11,3, szja-ból 6,2 százalékkal számítanak többre. Ez még a 2 százalékosra prognosztizált GDP-növekedést figyelembe véve is sok. Az elemzők sok szempontból irreálisnak tartják a kormány bevételi terveit.

Az áfabevételeket negatívan befolyásolhatja az év második felében a fogyasztás várható drasztikus visszaesése a gazdasági növekedés fékeződése miatt, valamint az infláció lassulása. A társasági adót visszavetheti a fő gazdasági partnerek (főleg Németország) gyengélkedése, míg az szja-t a 13 százalék fölé jósolt munkanélküliségi arány s a cégek kilátásba helyezett bérbefagyasztása, sőt bércsökkentése veszélyezteti − írta az eGospodarka.pl.

A kormány tervezete adóemelést ugyan nem, de sok mást tartalmaz: az adóellenőrzés és -behajtás hatékonyságának növelését, a dohánytermékek jövedéki adójának (ami a lengyel nyelvben nem adó) 5 százalékos emelését, az internethasználatra adott adókedvezmény megszüntetését, a gyermeknevelési adókedvezmények átalakítását. Ezeket azonban jelentős részben ellensúlyozza, hogy 2013 lesz az első év, amikor érezhetővé válik annak a kedvezménynek a hatása, hogy az adóalapból levonható az egyéni nyugdíjbiztosításra befizetett összeg.

Az ellenzék vezető pártja, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) megalkotta saját adópolitikai programját. E szerint újraszabályoznák a szja-t és a társasági jövedelemadót, egyszerűsítenék az adóbevallást és pontosítanák az adócsökkentő munkaköltségeket. Szerepel benne az átmeneti forgalmi adó kivetése a bankokra és a nagy kereskedelmi láncokra, amelyek a párt szerint letagadják nyereségüket, s így nem adóznak.

Nagyvonalú, tízéves munkahely-teremtési programot hirdetnek ösztöndíjakkal, adómentességgel és állami támogatásokkal, amelyekkel 1,2 millió új munkahelyet teremtenének, elsősorban vidéken. Külön lakáskasszát hoznának létre, lehetővé tennék a családi házak engedély nélküli építését és minden megszületett gyermek után 50 százalékkal csökkentenék az adót − a fogantatástól kezdve. Jacek Rostowski pénzügyminiszter, miután szakértői kiszámolták, hogy e program végrehajtása a jövőre tervezett költségvetési hiány másfélszeresébe kerülne, klasszikus pénzügyi piramisjátéknak minősítette a PiS tervét.