Az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyét évente szervezik meg a 14-20 év közötti fiataloknak, a négyfordulós megmérettetés idei döntőjében 34 országból 114 projekt versenyzett.

Magyarországot a döntőben a Magyar Innovációs Szövetség 2019/2020. és 2020/2021. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén az első díjas pályázatokat készítők - Balázs Gábor Gergő, az Ócsai Bolyai János Gimnázium, Seitz Erik, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Radó János, a Berzsenyi Dániel Gimnázium, Ecsedi Boglárka, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium és Rózsavölgyi Mátyás, a Perintparti Waldorf Általános Iskola és Gimnázium diákjai - képviselték.

Az Európai Bizottság Joint Research Centre különdíját nyerte Ecsedi Boglárka, aki projektjében az óceánok partján észlelhető, gyorsan változó veszélyes természeti jelenség, a visszaáramlás témakörével foglalkozik. Kutatása során olyan alkalmazást fejlesztett, amely a visszaáramlások felismerését segíti, az okos telefonon használható algoritmus pontosabb detektálást tesz lehetővé az eddigieknél.

A Salamancai Egyetem Salamanca Rákkutató Központjának (CIC) különdíját Seitz Erik kapta, aki egy új, potenciális gyógyszercélpontot azonosított be.

Wolfram Kutatói Díjban részesült Balázs Gábor Gergő, aki sikeresen pontosította a különleges, szubtörpe-vöröstörpe kettőscsillag periódusát - közölte az innovációs szövetség.