Az ellenzéki párt elképzelése szerint a minimálbérig nulla, ötszázezer forintig 12 százalékos, ötszázezer forint felett pedig 25 százalékos adókulcsot alkalmaznának. Az első két adókulcs alacsonyabb lenne a jelenleginél - mondta Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes az MTI beszámolója szerint

Így egymillió forintos jövedelemig mindenki többet vinne haza nettó fizetésként, az egymillió forint felett keresők pedig "nagyobb arányban fogják kivenni a részüket a közös ügyeink" finanszírozásából.

A minimálbérért dolgozók esetében 27 ezer 620 forint lenne a különbség, ami azt jelenti, hogy az érintettek nettóban 25 százalékkal többet kapnának. A KSH számításai alapján 2020-ben 320 ezer 582 forint volt a mediánbér; az ennyit keresőknél 16 százalékkal, 34 ezer 500 forinttal maradna több, de a többlet még a dupla mediánbér esetén is meghaladná a harmincezer forintot.

További példákat említve a frakcióvezető-helyettes azt mondta, hogy egy bizottsági tagsággal is rendelkező országgyűlési képviselő tiszteletdíja havonta bruttó 1,453 millió, Kövér László házelnöké pedig 3 millió 269 ezer forint. Előbbi 38 ezer 400 forinttal, míg utóbbi 192 ezer 790 forinttal fizetne több személyi jövedelemadót - tette hozzá a politikus.

A javaslat alapján minden, jelenleg is biztosított adókedvezmény változtatás nélkül megmaradna - hangsúlyozta Csárdi Antal, aki azt is elmondta, hogy pártjuk honlapján található bérkalkulátorral mindenki kiszámolhatja, hogyan változna a nettó fizetése.