Vasárnap 8 óráig 776 illegális bevándorlót fogtak el, velük együtt 165 928-ra emelkedett a tiltott határátlépők száma az idén - erről Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője beszélt a rendőrség vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten. Az idén elfogott embercsempészek száma reggel 8 óráig 6-tal, 926-ra nőtt - tette hozzá. Hangsúlyozta: Magyarország közútjai és vasútvonalai jól járhatók.

Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója elmondta: a menekültügyi kérelmek száma a reggeli 6 órás adatok alapján 119-cel nőtt. A befogadó intézményekben 3321-en vannak, mindenhol van még szabad hely és valamennyi intézményben rend van.

Balázs László ismertette: Röszkén ötszáz emberből álló csoport indult el még tegnap a külső gyűjtőpontról a regisztrációs pont irányába, ám egy körforgalomhoz érve a csoport egy része folytatta útját, másik része megtagadta a továbbhaladást. Az éjszaka folyamán tolmácsok segítségével tárgyaltak velük, ennek eredményeként vasárnap reggelre meggyőzték őket, hogy vessék alá magukat a jogszerű intézkedésnek.

Újságírói kérdésre, miszerint az ausztriai A4-es autópályán talált teherautó ügyében - a járműben 71 illegális bevándorló holttestét találták meg - felmerült, hogy már Magyarországon életüket vesztették, Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a konkrét helyzetben Ausztria dönthet az eljárás átadásáról, ez azonban nem történt meg.

Balázs László az MTI kérdésére, miszerint a szombaton elfogott menekültek száma jóval elmarad a korábbi napokéhoz képest, azt mondta: a bevándorlás hullámzó jelenség, amit ez is jól példáz.

Mennek a vonatok az osztrák határ felé

Vasárnap hajnal óta már több vonat elindult a Hegyeshalomra - mondta az M1 csatornán reggel a Keleti pályaudvaron lévő tudósító.  A pályaudvaron nyugodt a légkör.
Az Index tudósítása szerint Sopronba is mennek vonatok. Sokan várakoznak Bécsig érvényes jegyekkel, sokak csak Hegyeshalomig váltottak. Onnét gyalog mennek át az osztrák-magyar határon. Már kiírások, tolmácsok is segítik az utazókat.

Új idegenrendészeti előállító nyílt  Röszkén

Megnyílt az új idegenrendészeti előállító Röszkén, a táborba, ahol a regisztráció zajlik, vasárnapra virradó éjszakától folyamatosan kísérik be az elfogott határsértőket. A Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint az úgynevezett hangártól néhány száz méterre kialakított tábor építése 38 millió forintba került. A beruházáson, a munkások mellett, elítéltek is dolgoztak, akikre büntetés-végrehajtási őrök felügyeltek. A rendőrség korábbi közlése szerint ezer ember befogadására alkalmasa a gyűjtőpont.

A hétszázszor százötven méteres területet ugyanolyan horganyzott acél oszlopokkal vették körbe, mint amiből az ideiglenes határzár épült, a kerítés tetejére NATO-drótot erősítettek. A 10,5 hektáros területet zúzott kővel szórták le, közvilágítással látták el, és mintegy száz sátrat állítottak fel. A tábor bejáratánál a személyzet számára konténereket helyeztek el, valamint egy mikrohullámú átjátszótornyot is telepítettek.

Az utóbbi hetekben Röszke térségében érkezett az országba a legtöbb illegális bevándorló. A déli határszakaszon elkészült ugyanis az ideiglenes határzár gyorstelepítésű drótakadály része. Röszke közelében azonban a magyarországi település és a szerbiai Szabadka között áthalad a vasútvonal, amit kihasználva a migránsok be tudnak lépni az országba. Itt a múlt héten leállították a vasúti közlekedést, mert a migránsok megdobálták a közlekedő vonatot.

Újabb ezrek érkeztek Macedóniából Szerbiába

Éjszaka újabb több ezer migráns érkezett Macedóniából Szerbiába, a szerb-macedón határhoz közeli Presevóban jelenleg is több mint kétezren várnak arra, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és megkapják a 72 órás tartózkodást biztosító engedélyt.

Macedóniából Szerbiába naponta mintegy háromezren lépnek be, ők a nyilvántartásba vétel után a magyar határ felé indulnak tovább, első célpontjuk a szerb főváros, ahonnan Szabadka és Magyarkanizsa felé indulnak tovább. A belgrádi autóbusz-pályaudvarról naponta 28 menetrendszerinti járat és több különjárat indul az említett észak-vajdasági települések felé, a legtöbb jegyet a migránsok vásárolják meg.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szombaton is megismételte, hogy Szerbia nem emel kerítést, és nem épít falat egyik határán sem, és a balkáni ország mindent megtesz, hogy segítsen a Közel-Keletről vagy Afrikából érkezőknek. Belgrádi civil szervezetek több akciót is szerveztek, amelyekben élelmiszert, ruhaneműt és tisztálkodási szereket gyűjtöttek a migránsoknak.

Szombat este a belgrádi magyar nagykövetség előtt több tucatnyian gyűltek össze, hogy Magyarország migránspolitikája ellen tiltakozzanak. A nagykövetség épülete előtt az emberek gyertyát gyújtottak, valamint virágokat helyeztek el azok emlékére, akik az Európai Unióba vezető út során életüket vesztették.

Schetyna: védeni kell az európai határokat

Az uniós külügyminiszterek egyetértenek abban, hogy védeni kell az európai határokat, a bevándorlókat az Európai Unión kívül kell regisztrálni - így értelmezte szombat délután a külügyminiszterek luxembourgi informális tanácskozásának eredményét Grzegorz Schetyna, a lengyel külügyi tárca vezetője.

A lengyel külügyminisztérium honlapján szombat este közölt sajtóanyag szerint Schetyna úgy értékelte: a legközelebbi hetek "kritikusak lesznek" a migrációs válság kezelése szempontjából, mivel olyan döntéseket kell hozni, amelyek "meghatározzák a következő hónapok valóságát". A lengyel miniszter úgy látja, az erre vonatkozó konkrét lépéseket az uniós kormányfőknek kell meghozniuk a szeptember 14-i uniós belügyminiszteri találkozót követően.

Az EU-n belül szolidárisan kell kezelni a migrációs válságot, "de nagyon nyíltan kell beszélni a helyzet okozta nagy fenyegetésekről és kihívásokról is" - véli. Hangsúlyozta: a migránsokat "az EU-n kívül kellene regisztrálni és továbbirányítani", ehhez "még jobb koordinálásra, a belügyminiszterek még nagyobb együttműködésére van szükség", valamint az európai határok védelmére létrehozott Frontex ügynökségnek a nagyobb mértékű részvételére is.

A magyarországi bevándorlási hullámról beszélve Schetyna úgy értékelte: szemmel láthatóan Európa teljesen új helyzetben találta magát, a fenyegetés nem egy országot, hanem az egész EU-t érinti, ezért az összes uniós tagállamnak együtt kell működnie, és döntenie kell.

A lengyel külügyminiszter az összes uniós ország előtt álló nagy kihívásnak nevezte a már az unió területére lépett bevándorlók elosztását.

Ezt megelőzően Ewa Kopacz kormányfő a menekültekkel kapcsolatos válságstáb szombati varsói ülése után közölte: Lengyelország logisztikailag kész a júniusi uniós kormányfői csúcstalálkozó után vállalt kötelezettség teljesítésére, amelynek értelmében befogad kétezer menekültet, bár kikötötte: nem hagy jóvá olyan intézkedést, "amely veszélyeztetné életünket, az ország és az emberek gazdasági és szociális biztonságát".

Schetyna szombaton arról is tájékoztatott, hogy a visegrádi négyek külügyminiszterei, valamint a luxemburgi és a német külügyi tárca vezetője pénteken Prágában tárgyalnak a migrációs válságról.