A közel 5 százalékos éves ráta közel két százalékkal lövi felül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos középtávú célját, és 0,9 százalékkal meghaladja a célhoz szabott egyszázalékos tűréssáv felső küszöbét.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb adatközlése alapján mindennek elsődleges oka, hogy az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára jelentősen emelkedett.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalékkal növekedtek.

Egy év leforgása alatt:

  • Az élelmiszerek ára 3,7, ezen belül az étolajé 30,6, a munkahelyi étkezésé 9,2, a margariné 9,1, a baromfihúsé 8,9, a liszté 8,2, a büféáruké 7,2, az éttermi étkezésé 7 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 10,5, ezen belül a dohányáruk 17 százalékkal drágultak.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 4,4 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a szobabútorok 10,8, az ékszerek 10,5, a konyha és egyéb bútorok 8,3, az új személygépkocsik 7,9 százalékkal kerültek többe.
  • A járműüzemanyagok ára 21,7, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 12,9 százalékkal magasabb lett. A szolgáltatások 2,8, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 12,1, az üdülési szolgáltatások 9,8 százalékkal drágultak.

Júliushoz viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 0,2, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) nélkül számítva átlagosan 0,4 százalékkal emelkedett. Az élelmiszereken belül az étolaj 2,0, a kenyér 1,2, a munkahelyi étkezés 1,2, a tej 0,7, a baromfihús 0,6 százalékkal többe, az idényáras élelmiszerek és a párizsi, kolbász egyaránt 1,3, a tojás 0,6 százalékkal kevesebbe került.
  • A járműüzemanyagok ára 0,8, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 1,3 százalékkal nőtt. A szolgáltatások 0,4, ezen belül az üdülési szolgáltatások átlagosan 4,3 százalékkal drágultak.

Az év első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal emelkedtek.
Ilyen magas értékek tükrében lényegében biztosra vehető, hogy az MNB ebben a hónapban is folytatja a kamatemelési ciklust, a kérdés leginkább az, hogy kitart az eddigi 30 bázispontos emelés mellett, vagy módosít a pályán.

Legutóbb már kikerült az iránymutatásból a „határozott” minősítő, ami eddig a 30 pontos emelésnek felelt meg. Viszont az augusztusi 5 százalékot közelítő adat eleve magas, ráadásul a monetáris tanács a szezonális hatások miatt októberre és novemberre még az eddigieket meghaladó kiugrással is számol.

-Aligha lehet kétséges, hogy a mai inflációs adat nem hoz érdemi változást a monetáris politika irányultságában. Ennek fényében szeptemberben folytatódhat a kamatemelés. Várakozásunk szerint az év hátralévő részében további 75, de akár 100 bázispontot is emelkedhet az alapkamat mértéke - kommentálta az adatközlést Virovácz Péter, az ING elemzője..