Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"El kell érnünk, hogy a hulladék minél nagyobb arányban bekerüljön a körforgásba és újrahasznosuljon" - mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára egy szerdai eseményen, amelyről az MTI számolt be.

A kormány több eszközzel tudja támogatni a hulladékok illegális lerakásának megakadályozását és újrahasznosításuk arányának növelését.

Egyrészt különböző szankciókkal szeretnék az illegálisan hulladékot lerakó személyeket sújtani. Az illegális szemetelők elleni harc keretében a szaktárca két héttel ezelőtt indította el a Hulladékradar nevű applikációt, amelyen keresztül bárki bejelentheti, ha illegális hulladéklerakást észlel.

Másrészt szeretnék támogatni azt, hogy a jogszerű hulladéklerakás és leadás minél több helyen bármikor megvalósulhasson, továbbá igyekeznek a hulladékgazdálkodás rendszerét úgy átalakítani, hogy az emberek a hulladékra értékként tekintsenek - mondta.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az országos közúthálózat mentén több mint 300 területen, 400 nagyobb, koncentrált illegális lerakóhelyet találtak mintegy 4300 köbméternyi hulladékkal. Ezeket meg fogják szüntetni. Jelezte: az összeszedett hulladékot szétválogatták, így kiderült, hogy 25 százaléka építkezésből származott, volt benne kis részben zöldhulladék és elektronikai eszközök is, de a legnagyobb része lakossági vegyes hulladék.
A vezérigazgató arról is beszélt, hogy kollégái évente átlagosan több mint 10 ezer tonna illegális hulladékot, vagyis egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő szemetet gyűjtenek össze az utak mentén.