A négy egyetemi klinika közül három összesen 1,2 milliárd forinttal növelte az adósságállományát egyetlen hónap alatt.

Az Orvostechnikai Szövetség adatai szerint az egészségügyi intézmények közül az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet rendelkezik a legnagyobb, egyenként 1 milliárd forintot is meghaladó adóssággal. 

Idén az első négy havi adósságnövekedés megfelel a korábbi évek tendenciáinak, viszont a korábbiaknál nagyobb arányú a kifizetetlen számlák volumene. Ennek az az oka, hogy egyes szakmákat leszámítva sokkal visszafogottabb a kórházak teljesítménye, vagyis kevesebb eszközt rendelnek, azonban elsősorban a fix költségeik – például a rezsi-kiadásaik – növekedése miatt az orvostechnikai beszállítóknak nem fizetnek - mondta a Napi.hu-nak a beszállítók jelentős részét képviselőt Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László. 

Bár a kormány már korábban felmérte, hogy hol kellene beavatkoznia ahhoz, hogy az adósságállományt csökkenteni lehessen, a költséginfláció miatt további forrásokat is kell juttatni az egészségügyi ellátórendszernek - tette hozzá Rásky László.