A Népszabadság szerint nem kell fizetni azokon a gyorsforgalmi utakon, amelyek egyik ponton sem csatlakoznak a hálózat másik eleméhez. A kormány döntésének értelmében a ferihegyi Liszt Ferenc Repülőtérre vezető 4-es főút ingyenes lesz, az M0-s fizetős marad. Kedvezményt kapnak a sokgyermekes családok és a mozgássérültek.

A megyei matricák a szomszédos megye első lehajtójáig lesznek érvényesek, a Duna-hidakra így elég lesz egy megyére megváltani a használati jogot.

A D2 kategóriába most átsorolt kisbuszokra drágább matricát kell vásárolni, mint a személyautókra, ennek ellensúlyozására a négy, illetve annál több gyermekes családok kedvezményt kapnak.

Az M86-os Szombathely és Szeleste szakaszára ideiglenes felmentést adnak, amíg nem éri el az autópályát. Ugyanez igaz az M9-es és az M8-as útszakaszra is, és a 61-es főút Kaposvárt elkerülő szakaszára.

Az 1470 forintost büntetést nem kell megfizetniük azoknak, akik januárban matrica nélkül használtak fizetős szakaszokat, de a vignettát a hónap végéig meg kell váltaniuk.

Az M0-ás korábban fizetőssé tett részeit azonban nem érintik a kedvezmények.

A tiltakozás mégsem marad el, tavasszal országos blokád lehet - írja a Népszabadság.

A kormány csütörtökön jelenti be a változásokat

A kormány által elfogadott útdíj-módosításokat csütörtök délelőtt fél tízkor ismerteti Kurucz Éva kormányszóvivő és Fónagy János államtitkár.